Silminnäkijät kuvailevat "totaalista kaaosta" ja "valtavia pamauksia"

Sri Lankassa vuosia asunut tanskalainen Henrik Melder kertoo uutistoimisto Ritzaulle olleensa noin 500 metrin päässä yhdestä pommi-iskun kohteeksi joutuneesta kirkosta. Hän oli srilankalaisen vaimonsa kanssa menossa pääsiäisjumalanpalvelukseen Colombossa. Melder kertoo olleensa ajamassa kirkkoa kohti, kun räjähdyksen paineaalto tuli vastaan.

–  Sitten pamahti. Minä ajattelin vain, että nyt tässä on jotain hullusti. Nyt lähdetään kotiin, sanoin vaimolleni ja käänsin auton.

Kirkossa oli useita pariskunnan perheenjäseniä. Melderin lanko ja tämän puoliso haavoittuivat vakavasti ja pariskunnan kaksi lasta saivat surmansa.

Tanskalainen Halvor Hansen oli puolisonsa kanssa colombolaisen hotellin aamiaisella.

–  Kuulimme valtavia pamauksia ja sitten sireenejä. Koko alue suljettiin, Hansen kertoi Ritzaulle.

Tanskan pääministeri palasi Färsaarilta iskujen vuoksi

Tanskalaispari arveli ensin, että räjähdykset olisivat peräisin alueen rakennustyömailta, mutta uutisissa ja sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat ja videot paljastivat pian, että kyseessä oli pommi-iskujen sarja.

Hansen kertoi, että pariskunta on vieraillut Sri Lankassa joka vuosi aina vuodesta 1997 asti, eikä ole koskaan kokenut mitään vastaavaa.

Tanskan ulkoministeriö sanoo Twitterissä, että kuolonuhrien joukossa on kolme tanskalaista. Toistaiseksi tiedossa ei ole, että uhrien joukossa olisi muita tanskalaisia. Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen keskeytti iskujen takia lomansa Färsaarilla ja palasi Tanskaan.

Tanskan ulkoministeriö arvioi sunnuntaina, että Sri Lankassa voi olla 1  000–2  000 tanskalaista.

Srilankalaisen National Hospital -sairaalan johtaja paikallisen Daily Mirror -lehden mukaan kyseisessä sairaalassa on kuolonuhreja Tanskasta, Puolasta, Yhdysvalloista, Kiinasta, Japanista, Pakistanista, Intiasta, Marokosta ja Bangladeshista.

"Seinät ja lattia olivat veren peitossa"

Lontoon kauppakorkeakoulun 41-vuotias professori Kieran Arasaratnam asui yhdessä iskun kohteeksi joutuneessa hotellissa Colombossa. Hän sanoi kuulleensa huoneeseensa äänen, joka muistutti ukkosta. Hän kertoo BBC:lle paenneensa henkensä edestä hotellin 18:nnesta kerroksesta.

–  Kaikki alkoivat panikoida, oli totaalinen kaaos. Katsoin oikealla puolella olevaan huoneeseen ja siellä oli joka puolella verta. Kaikki juoksivat, eivätkä monet tienneet, mitä oli tekeillä. Ihmisillä oli verta puseroissaan ja joku kantoi tyttöä ambulanssiin. Seinät ja lattiat olivat veren peitossa, hän muistelee.

Colombossa asuva Usman Ali kertoo, kuinka hän huomasi jotakin tapahtuneen, kun jumalanpalveluksessa olleita ihmisiä evakuoitiin hänen kotinsa lähellä olevasta roomalaiskatolisesta kirkosta. Kaupungin pääsairaalaan johtava katu täyttyi yhtäkkiä ambulansseista.

Ali ja lukemattomat muut kaupunkilaiset riensivät luovuttamaan verta.

–  Oli valtavia jonoja ja kadut ruuhkautuivat, kun ihmiset yrittivät pysäköidä mihin tahansa päästäkseen verenluovutuspaikkaan. Siellä kirjattiin ihmisten nimi, veriryhmä ja puhelinnumero ja pyydettiin palaamaan vain, jos verenluovutuskeskuksesta otetaan yhteyttä.

Hänen mukaansa kaikki halusivat auttaa uhreja näiden uskonnosta tai etnisestä taustasta riippumatta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut