Sveitsi purkaa hätävaraston, joka käynnistettiin maailmansotien välissä: "Ei olennaista elämälle" – suomalaiset kuluttavat vuodessa lähes 10 kiloa henkeä kohti

Iikka Taavitsainen

Sveitsin hallitus on aikeissa lopettaa kahvin varastoimisen hätätilan varalta, kertoo muun muassa BBC. Hallituksen mukaan kahvi ei ole olennaista ihmisten selviytymiselle, minkä vuoksi valtion ei tarvitse varastoida sitä isojen kriisien varalle.

– Kahvissa ei ole käytännössä ollenkaan kaloreita eikä se siksi fysiologiselta näkökannalta turvaa ihmisten ravinnonsaantia, hallitus perustelee päätöstään.

Sveitsi aloitti kahvin ja muiden elintarvikkeiden varastoinnin ensimmäisen ja toisen maailmansodan välisenä aikana varmistaakseen elintarvikkeiden riittävyyden myös erilaisten vaikeiden aikojen kuten sotien varalta.

Tällä hetkellä Sveitsillä on varastossaan noin 15 300 tonnia kahvia, minkä pitäisi laskelmien mukaan riittää sveitsiläisille kolmeksi kuukaudeksi. Varastoinnin on tarkoitus loppua suunnitelman mukaan vuonna 2022. Lopullinen päätös asiasta tehdään tämän vuoden marraskuussa.

Hallituksen suunnitelma on kuitenkin nostanut myös vastalauseita. Hätätilavarastoinnista vastaava Reservesuisse kertoo, että 12 kahvia varastoivasta 15 yrityksestä haluaa jatkaa varastointia jatkossakin. Reservesuisse huomauttaa, että kalorien laskeminen ei tee kahville oikeutta.

Sveitsiläiset juovat vuodessa noin yhdeksän kiloa kahvia asukasta kohti. Suomalaiset kuluttivat tätäkin enemmän: Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen tiedotteen mukaan Suomessa juotiin viime vuonna 9,9 kiloa kahvia henkilöä kohden.

Suomessa valtio ei varastoi kahvia pahan päivän varalle, kerrottiin Ylen uutisessa pari vuotta sitten. Merkittävimmät kahvintuojat, Paulig ja Meira, arvioivat tuolloin, että heillä on omissa varastoissaan kahvia kuukauden tai parin kuukauden kulutusta vastaava määrä.

Sveitsille kahvi on kansantaloudellisestikin tärkeä asia, sillä se on maalle suuri vientituote – suurempi kuin Sveitsiin helposti yhdistetyt suklaa ja juusto yhteensä. Tilaston mukaan Sveitsi oli vuonna 2017 dollareissa mitattuna maailman viidenneksi suurin kahvin viejä. Edellä olevat maat olivat Brasilia, Vietnam, Saksa ja Kolumbia.

Sveitsi on keskeinen maa raaka-ainekaupallle muun muassa sijaintinsa ja myönteisen verotuksensa vuoksi. Esimerkiksi maailman suurin ruoka- ja juomayhtiö Nestlé pitää pääkonttoriaan Sveitsissä.

Sveitsin aikeista luopua kahvin hätävarastoinnista ovat kertoneet Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat ja MTV.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut