Pohjois-Korean Kim asetti takarajan neuvotteluille ydinaseriisunnasta

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vaatii Yhdysvaltoja muuttamaan asennettaan. LEHTIKUVA / AFP

STT

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on asettanut vuodenvaihteen takarajaksi saada edistystä aikaan neuvotteluissa ydinaseriisunnasta Yhdysvaltain kanssa. Asiasta uutisoi Pohjois-Korean valtionmediaan nojaten muun muassa Wall Street Journal.

Kim puhui perjantaina Pohjois-Korean korkeimmalle kansanneuvostolle, joka on maan kumileimasimena pidetty parlamentti. Kim sanoi olevansa avoin kolmannelle tapaamiselle Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa, mutta vaati Yhdysvaltoja muuttamaan asennettaan.

–  Olemme valmiita uuteen yritykseen, jos Yhdysvallat tarjoutuu kolmanteen huippukokoukseen oikealla asenteella ja hyväksyttävissä olevilla ehdoilla, Kim totesi.

–  Niin hyvää tilaisuutta ei tule kuin viimeksi, Kim sanoi viitaten tapaamisensa Trumpin kanssa helmikuussa Vietnamin Hanoissa.

Kim varoitti, että jos Yhdysvaltain asenne ei muutu, Pohjois-Korea harkitsee, oliko vuoropuhelun tielle lähteminen järkevää.

Tämä on Kimin suorin lausunto Yhdysvaltojen suuntaan tapaamisen jälkeen. Kim vakuutti nyt, että hänen henkilökohtaiset suhteensa Trumpiin ovat hyvät eivätkä mitenkään vihamieliset. Kim ja Trump voivat hänen mukaansa kirjoittaa toisilleen kirjeitä milloin haluavat.

Kimin ja Trumpin neuvottelut Hanoissa kariutuivat, eivätkä he saaneet aikaan edes yhteistä lausuntoa. Trumpin mukaan Pohjois-Korea olisi halunnut eroon kaikista pakotteista, mihin Yhdysvallat ei voinut suostua.

Trump sanoi torstaina, että uusi tapaaminen Kimin kanssa on mahdollinen. Hän kuitenkin jatkoi, ettei Yhdysvallat aio luopua talouspakotteistaan Pohjois-Koreaa kohtaan ennen kuin Kimin hallinto suostuu luopumaan ydinaseista.

Etelä-Korean hallitus ilmoitti lauantaina tekevänsä voitavansa vuoropuhelun ylläpitämiseksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut