Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiosihteeri Hetemäki tiedonpimitysväitteistä: Hyvä, että kaikki vaiheet käydään läpi

Eduskunta sai valtiovarainministeriöltä riittävät ja ajantasaiset tiedot suullisesti soten valmistelun viimeisinä päivinä, sanoo valtiosihteeri Martti Hetemäki STT:lle. Hetemäki on valtiovarainministeriön ylin virkamies.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että ministeriön virkamiehet olisivat jättäneet kertomatta 210 miljoonan euron rahoitusepäselvyyksistä. HS:n haltuunsa saamissa viesteissä virkamiehet käyvät keskustelua siitä, kannattaako maatalouslomitukseen ja maahanmuuttajien kotoutukseen liittyvistä talousluvuista kertoa.

Hetemäen mukaan keskustelua on tulkittu väärin.

– Kyse on virkamiesten keskinäiseksi tarkoitusta viestinvaihdosta, jossa pyritään varmistumaan siitä, ettei turhan takia synny epäselvyyksiä, Hetemäki sanoo.

Tietoja ei pyydetty kirjallisesti

Eduskunnan virkamiesten STT:lle kertoman mukaan on poikkeuksellista, että suullisessa käsittelyssä esiin tulleita tietoja ei toimiteta myös kirjallisesti. Näin ei nyt kyseessä olevien tietojen kohdalla tehty.

Hetemäen mukaan syynä on se, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta edellyttänyt tietoja kirjallisena.

– Jos asia olisi tullut myöhemmin uudestaan esiin ja pyydetty tiedot erikseen, niin ne olisi varmasti tarkennettu myös kirjallisesti, Hetemäki sanoo.

Hetemäen mukaan tiedot käytiin kahdesti läpi suullisessa käsittelyssä. Hänen mukaansa virkamiehille jäi käsitys, että selvitys oli riittävä.

Suullinen käsittely oli 6. maaliskuuta. Seuraavan päivän käsittelyssä asiaan ei palattu, ja koko sote-uudistus kaatui Sipilän hallituksen eroamiseen 8. maaliskuuta.

Hetemäki korostaa myös, että suurelta kuulostava 210 miljoonan euron summa oli kiireellä valmistellussa vastineessa alle prosenttiyksikön virhe.

– Kyse ei ollut keskeisestä asiasta.

Oikeuskansleri on ilmoittanut tutkivansa ministeriön toiminnan. Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan kanteluita on tullut jo perjantain aamupäivän aikana kaksi.

– Hyvä, että kaikki vaiheet käydään läpi perinpohjaisesti ja kaikille selviää, mitä informaatiota on annettu missäkin vaiheessa, Hetemäki sanoo.