Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aftonbladet: Attendolla liian vähän työntekijöitä kahdessa hoivakodissa Ruotsissa – kaksi yöhoitajaa vastaa 50 vanhuksesta

Ruotsissa Attendon kahdessa hoivakodissa on havaittu puutteita vanhusten ja dementiaa sairastavien hoidossa, kertoo Aftonbladet. Attendo on saanut kritiikkiä sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaviranomaiselta (IVO), jonka mukaan kahdessa hoivayksikössä on liian vähän henkilökuntaa.

Aftonbladetin mukaan yksiköt ovat Attendo Rösegården Västeråsissa ja Attendo Bantorget Linköpingissä.

Lehti kertoo, että Rösegårdenissa on 52 muistisairasta vanhusta, joita hoitaa öisin vain kaksi työntekijää. Bantorgetissa puolestaan kaksi työntekijää hoitaa öisin 50:tä vanhusta, joista osa sairastaa dementiaa.

Rösegårdenissa vanhukset asuvat seitsemällä osastolla, eikä henkilökunnan ole mahdollista valvoa kaikkia samanaikaisesti. Aftonbladetin mukaan yksikössä vieraillut sukulainen ei ollut nähnyt hoitajia 1,5 tuntiin.

IVO vaatii Rösegårdenia varmistamaan, että henkilökuntaa on sen verran, että kaikki suunnitellut toimet ehditään tehdä myös yöaikaan. Lisäksi hoitajien täytyy kyetä "vastaamaan asiakkaiden huoliin, levottomuuteen, aggressioihin, suruihin, kipuihin ja muihin ennakoimattomiin tilanteisiin, joita muistisairauksiin yleensä liittyy".

"Bantorget ei nykytilanteessa turvallinen"

Bantorgetissa vanhukset asuvat viidellä osastolla, viidessä kerroksessa. Monet heistä tarvitsevat hoitajien apua esimerkiksi vessassa käymisessä.

IVO katsoo, että vanhusten avuntarpeita ei voida täyttää yöaikaan nykyisellä hoitajamitoituksella, eikä Bantorget tarjoa turvallista asuinpaikkaa kyseiselle kohderyhmälle.

Valvontaviranomaisen mukaan yksikön toiminta ei täytä vaatimusta arvokkaasta elämästä ja hyvästä laadusta. IVO edellyttääkin, että Bantorgetissa on oltava ympäri vuorokauden sellainen henkilöstömäärä, että vanhusten tarpeisiin voidaan vastata viipymättä. Tämä tarkoittaa viranomaisen mukaan, että henkilöstön määrä ei saa pudota missään vaiheessa alle viiteen.

Aftonbladetin mukaan Attendon täytyy antaa huhtikuun aikana molempien yksiköiden osalta selvitys siitä, miten havaitut puutteet aiotaan korjata.

Suomessakin paljon puutteita

Hoivajätti Attendo on ollut kohun keskellä myös Suomessa muun muassa pienen henkilöstömitoituksen vuoksi. Helmikuussa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto keskeytti vain vajaan kuukauden ajan toimineen Attendo Pelimannin toiminnan Alavudella Etelä-Pohjanmaalla, kun tarkastuksessa ilmeni puutteita.

Maaliskuussa valvontavirasto Valvira keskeytti Utajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Attendon hoivakodin toiminnan. Attendon hoivakodeissa on havaittu epäkohtia lisäksi ainakin Jyväskylässä, Jalasjärvellä ja Joroisissa.

Attendo kertoi maaliskuussa keskeyttävänsä osittain tehostetun palveluasumisen hoivakoti Vänrikissä Siilinjärvellä henkilöstöpulan vuoksi.