Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varusmiesten säilötystä virtsasta tehdään lannoitetta Säkylässä

Säkylän varuskunnassa on koekäytössä pilottikäymälä, jossa testataan uudenlaista menetelmää virtsan ravinteiden talteenottoon. Tavoitteena on, että virtsan ravinteita voidaan käyttää lannoitteina.

Käymäläseura Huussi ry:n tiedotteessa kerrotaan, että käymälän testaus on osa Mortti-hanketta, jonka tavoitteena on kehittää ratkaisuja kenttäolosuhteissa ja ulkoilmatapahtumissa syntyvien käymälätuotosten ravinteiden talteenottoon ja hyödyntämiseen.

Käymälä on ollut varusmiesten ja henkilökunnan käytettävänä maaliskuun alusta alkaen, ja sitä on tarkoitus testata kolmen kuukauden ajan.

Ravinteet talteenottavalla käymälällä on suurempi ideologinen merkitys kuin pelkästään varusmiesten hädän helpotus, Käymäläseura Huussin tiedotteessa huomautetaan. Tulevaisuudessa ravinteiden talteenotto ja käyttö tulee olemaan entistä tärkeämmässä roolissa ruokaturvan kannalta. Lannoitteiden hinnat ovat kovassa nousussa: ruoantuotannossa korvaamaton fosfori on hupenemassa maailmasta ja typpilannoitteiden tuottaminen vaatii paljon energiaa. Nykyisellään maailmanlaajuisesti vain noin kymmenen prosenttia käymälätuotosten ravinteista päätyy lannoitteeksi pelloille, joten uudenlaisia menetelmiä on kehitettävä turvallisen ravinnekierron varmistamiseksi.

Pilottikäymälä vastaa ravinnekierron haasteisiin ottamalla talteen virtsassa olevat ravinteet ja haihduttamalla virtsasta ylimääräisen nesteen. Kiinteä käymäläjäte kompostoidaan.

– Virtsassa on suurin osa ihmisten tuottamista ravinteista, joten sen erilliskäsittelyllä saadaan merkittävä osuus ihmisperäisistä ravinteista talteen, kertoo tiedotteessa hankkeen projektipäällikkö Riikka Malila Suomen ympäristökeskuksesta.

Virtsan erilliskeräilyn yhtenä haasteena on pidetty sen suurta nestevolyymia, jonka kuljetus maatiloille maksaa.

– Tällä tekniikalla päästään alle kymmenesosaan alkuperäisen nesteen painosta ja silti suurin osa ravinteista saadaan talteen, joten menetelmää voitaisiin hyödyntää monenlaisissa yleisissä kohteissa ja tapahtumissa, joissa virtsaa muodostuu paljon, Malila jatkaa tiedotteessa.

Käymäläseura Huussi ry on vuonna 2002 perustettu kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä. Mortti-hanketta toteutetaan Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK), Käymäläseura Huussi ry:n (KSH) ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen (PHRAKL) yhteishankkeena. Kaksivuotista hanketta rahoittaa Sitra.

Varusmiesten käytössä olevasta pilottikäymälästä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.