Vaalikone: Lähes kaikki Savo-Karjalan ehdokkaat valmiita kiristämään kaivoslakia

Savo-Karjalan kansanedustajaehdokkaista 144 on samaa tai täysin samaa mieltä väitteestä, että kaivoslakia täytyy kiristää. Matias Honkamaa

Pekka Puustinen, Marika Löf

Peräti 144 Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajaehdokasta on samaa tai täysin samaa mieltä väitteestä, että kaivoslakia täytyy kiristää ympäristön ja paikallisten asukkaiden suojelemiseksi.

Tee Savon Sanomien vaalikone täällä.

Tieto käy ilmi ehdokkaiden Karjalaisen vaalikoneeseen antamista vastauksista. Eri mieltä on kymmenen ehdokasta ja vain yhdellä ehdokkaalla ei ole asiaan kantaa.

Vasemmistoliiton ja vihreiden kaikki ehdokkaat ovat väitteestä täysin samaa mieltä.

Muissa puolueissa mielipiteet vaihtelevat, osa on samaa mieltä ja osa täysin samaa mieltä.

Eri mieltä on yksi keskustan, kristillisten, perussuomalaisten, sosiaalidemokraattien ja sinisten ehdokas sekä kaksi kokoomuksen ehdokasta.

Eri mieltä olevista keskustan rautalampilainen Matti Kärkkäinen sanoo nykyisenkin lain olevan riittävä, jos valvovat viranomaiset tekevät työnsä tarpeeksi tehokkaasti.

Sinisten polvijärveläisen Toni Kurosen mukaan kaivoslaissa voi olla montakin kohtaa jotka kaipaavat päivitystä nykyaikaan, mutta kaivosala kaipaisi valtio-omisteista yritystä, joka pitäisi toiminnan suomalaisissa käsissä.

Kokoomuksen siilinjärveläinen Arttu Pöyhönen perustelee kantaansa sillä, ettei hänellä ole riittävää asiaosaamista näin voimakkaaseen toimenpiteeseen.

Kuopiolainen puoluetoveri Sari Raassina kiristäisi mieluummin kaivosyhtiöiden vastuita ja panostaisi ympäristölupien laatutasoon.

Perussuomalaisten kuopiolainen Kari Pohjola muuttaisi kaivoslakia, mutta ei kiristämällä sitä. Hänen mukaansa maaperän mineraalit on saatava turvallisesti käyttöön ja mielellään niin, että Suomessa sanottaisiin ei ulkomaalaisille kaivoshankkeille.

Kansalaispuolueen juukalainen Kari Hast pitää kaivoshankkeita kansantaloudellisesti tuottavina ja hyvinä, kun ympäristöasiat otetaan niissä huomioon.

Sosiaalidemokraattien iisalmelainen Kati Åhman on hänkin eri mieltä, vaikka sanoo kaivoslaissa olevan suuria puutteita. Hänen mukaansa lakia pitää arvioida kokonaisvaltaisesti eikä vain ympäristön ja paikallisten asukkaiden suojelemiseksi.

Väitteen kanssa täysin samaa mieltä olevista keskustan iisalmelainen ehdokas Kati Partanen katsoo, että kaivosvero pitäisi selvittää ja vakuusmaksujen olisi oltava nykyistä paremmin suhteessa kaivoksen kokoon ja riskeihin.

Vasemmistoliiton varkautelainen kansanedustaja Matti Semi arvioi, että kunnilla pitäisi olla enemmän päätösvaltaa kaivostoiminnan sijoittumisesta alueelleen.

Vihreiden kuopiolainen Marja Berg sanoo, että kaivannaisteollisuuden harjoittamisesta on ohjauduttava enemmän korvauksia paikallisille asukkaille, jotka eniten kärsivät kaivoksien haitoista. Myös perussuomalaisten suonenjokelainen Pia Pentikäinen näkee, että kaivoksista pitää tulla verohyötyä kaivospaikkakunnalle ja Suomelle.

Väitteenkanssa samaa mieltä olevista SDP:n kuopiolainen ehdokas Tuula Väätäinen arvioi, että kaivoslaki toimii yleensä ottaen, mutta ympäristön ja vaatimusten muuttuessa tätäkin lakia on tarkennettava.

KD:n joensuulainen Tuomo Käyhkö katsoo kaivoslain hyödyttävän liikaa kansainvälisiä yhtiöitä, joten sen tarkastaminen on välttämätöntä.

Sinisten rääkkyläläisen Kari Kulmalan mukaan mineraalit eivät ole uusiutuva luonnonvara. Mikäli kaivos toteutuu, tulee alkuperäisen maanomistajan saada Kulmalan mielestä huomattavasti parempi korvaus maasta kuin tällä hetkellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.