Brunei ottamassa käyttöön ankaria sharia-rangaistuksia – homoseksistä tuomittaisiin kuolemaan kivittämällä

Bruneista on tulossa lainmuutoksen myötä ensimmäinen kyseisiä rangaistussääntöjä käyttöön ottanut maa Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Brunein sulttaani vaatii islamilaisten opetusten tehostamista maasta. Sulttaani Hassanal Bolkiahin mukaan esimerkiksi rukouskutsut pitää saada kuulumaan kaikilla julkisilla paikoilla, ei ainoastaan moskeijoissa.

–  Haluan islamilaisten opetusten vahvistuvan tässä maassa. Korostan, että Brunei on maa, joka omistautuu Allahin palvontaan, sulttaani sanoi.

Brunei aikoo ottaa tänään käyttöön ankaria islamilaisen sharia-lain mukaisia rangaistuksia. Esimerkiksi uskottomuudesta tai samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä tuomittaisiin kuolemaan kivittämällä. Varkaudesta voi seurata käden tai jalan amputointi.

Muun muassa YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet kovin sanoin Brunein suunnitelmia. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet kuvasi maanantaina rangaistuksia julmiksi ja epäinhimillisiksi ja kehotti hallitusta pysäyttämään niiden käyttöönoton.

Sulttaanin mukaan Brunei on "oikeudenmukainen ja onnellinen maa".

–  Jokainen tänne tuleva voi nauttia turvallisesta ja harmonisesta ympäristöstä, Bolkinah vakuutti.

Brunei on rikastunut öljyllä ja kaasulla, mutta muun muassa öljyn hinnan lasku on tuonut mukanaan taloudellista epävarmuutta. Asiantuntijoiden mukaan sulttaanin tarkoituksena onkin kiillottaa muutoksilla kuvaansa konservatiivisten kannattajiensa keskuudessa.

Julkkiksetkin boikotoivat

Borneon saarella sijaitsevasta Bruneista on tulossa lainmuutoksen myötä ensimmäinen kyseisiä rangaistussääntöjä käyttöön ottanut maa Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Niin sanottu hudud-rangaistus voidaan langettaa aviorikoksesta, raiskauksesta, homoseksuaalisuudesta, varkaudesta ja murhasta.

Hudud-rangaistukset ovat käytössä vain hyvin harvoissa muslimimaissa, ja ne aiheuttavat kiistaa myös uskonoppineiden välillä. Niiden käyttö vaatii hyvin painavia todisteita. Rikoksesta epäillyn on joko tunnustettava tai rikoksella on oltava useita miespuolisia muslimeja todistajina. Esimerkiksi kuolemanrangaistusten täytäntöönpanoa Bruneissa pidetään tästä syystä epävarmana.

Suunnitelmat ovat kuohuttaneet myös seurapiireissä. Esimerkiksi amerikkalaisnäyttelijä George Clooney ja englantilainen pop-ikoni Elton John ovat ehdottaneet laajaa boikottia Brunein omistamille luksushotelleille Britanniassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut