Poliisiylijohtajan mukaan virkamiehiä pitää pystyä suojelemaan häiriköinniltä ja painostukselta nykyistä paremmin: "Ei yhteiskunta voi olla hampaaton tällaisessa asiassa"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi Poliisihallituksen rikoslakiin esittämästä muutoksesta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Poliisihallitus esittää rikoslakiin muutosta, jolla virkamiesten maalittamista kyettäisiin torjumaan nykyistä tehokkaammin, kertoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Twitterissä. Poliisihallitus on esittänyt lainmuutosta sisäministeriölle.

Kolehmaisen mukaan virkamiesten maalittaminen on yleistynyt. Hänen mukaansa viranhaltijoita pitää pystyä suojelemaan nykyistä paremmin.

–  Kyllä tämä pitäisi ottaa vakavasti. Ei yhteiskunta voi olla hampaaton tällaisessa asiassa, kun selvästi painostetaan viranomaisia ja vaikka vapaata sanaa, Kolehmainen toteaa STT:lle.

Poliisiylijohtaja tviittasi asiasta sen jälkeen, kun Poliisijärjestöjen Liitto kirjoitti maalittamisesta lehdessään.

Väitöskirjatutkija Henri Rikander kommentoi lehdessä, että rikoslaki ei suojele virkamiehiä riittävästi maalittamiselta.

Maalittamisella tarkoitetaan systemaattista painostusta ja häiriköintiä, jossa esimerkiksi virkamiehestä kaivetaan yksityistä tietoa eri lähteistä ja käytetään tietoja häntä vastaan tai pyritään vaikuttamaan häneen. Esimerkiksi nettipoliisit ovat joutuneet maalittamisen kohteeksi.

Maalittaminen virallisen syytteen alaiseksi

Kolehmaisen mukaan nykyinen rikoslaki suojaa yksityiselämää ja esimerkiksi yksityishenkilön kunniaa kattavasti, mutta ei viranomaista.

–  Maalittamisen pitäisi olla kriminalisoitu sillä tavalla, että viranomaiseen kohdistuessaan maalittaminen olisi virallisen syytteen alainen rikos, ei asianomistajarikos. Vaikka maalittamisen kohteeksi joutuu esimerkiksi yksittäinen poliisi, toiminnalla yritetään painostaa koko organisaatiota.

Maalittamisen kohteeksi ovat poliisien lisäksi joutuneet muun muassa syyttäjät, tuomarit ja toimittajat. Kolehmaisen mukaan maalittamista pitäisi pystyä arvioimaan nykyistä paremmin kokonaisuutena, ei yksittäisinä tekoina.

Poliisihallitus on jo syksyllä 2017 esittänyt lainmuutosta sisäministeriölle, josta asia siirtyy oikeusministeriöön. Sisäministeriöstä saadun tiedon mukaan toistaiseksi asiasta ei ole käynnissä lainvalmisteluhanketta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut