Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Swedbank erotti toimitusjohtajansa – uudet rikosepäilyt liikaa pankin johtokunnalle

–  Tämä on ollut yksi huonoimmista vuosistamme, summasi Swedbankin väliaikainen toimitusjohtaja Anders Karlsson tilannetta ruotsalaispankin yhtiökokouksessa.

Karlsson astui osakkeenomistajien eteen muutama tunti sen jälkeen, kun häntä edeltänyt toimitusjohtaja Birgitte Bonnesen erotettiin tehtävästään.

Rahanpesututkinnan alla olevan pankin pääkonttoriin tehtiin keskiviikkona ratsia. Ruotsin talousrikosvirasto kertoi, että pankkia epäillään myös sisäpiiritiedon väärinkäytöstä ja petoksesta.

Swedbankin johtoryhmä katsoi viime päivien tapahtumien kuormittaneen pankkia niin, että Bonnesenin oli lähdettävä. Yhtiökokouksen alussa Bonnesenille osoitettiin kiitosta ennen kuin puheet veivät synkempiin teemoihin.

Väliaikainen toimitusjohtaja Karlsson toivoi laajempaa yhteistyötä rahanpesun estämiseksi. Rahanpesu on tahrinut myös Swedbankin maineen huolimatta siitä, että mennyt vuosi oli Swedbankille tuloksellisesti hyvä.

–  Fokuksen täytyy nyt olla luottamuksen palauttamisessa, Karlsson sanoi.

Epäluottamus näyttäytyi yhtiökokousta ennen esimerkiksi siinä, että Swedbankin suurimmat osakkeenomistajat ilmoittivat ennen vuosikokousta, etteivät aio myöntää Bonnesenille vuoden 2018 tilikautta koskevaa vastuuvapautta yhtiön vuosikokouksessa.

Vastuuvapauden myöntämättä jättäminen tarkoittaa, että Bonnesen voidaan haastaa oikeuteen, jos syy siihen ilmenee.

Myös Tukholman pörssi ilmoitti aamupäivällä, että kaupankäynti Swedbankin osakkeilla on keskeytetty toistaiseksi. Osakkeen arvo oli noin neljä prosenttia laskussa kaupan keskeytyshetkellä.

"Raskas päivä"

Ruotsin talousrikosvirasto ratsasi ruotsalaispankin pääkonttorin eilen, sillä se keräsi todistusaineistoa sisäpiiritiedon väärinkäyttöön liittyvään tutkintaansa.

Epäily viittaa uutistoimisto TT:n mukaan siihen, että joillekin osakkeiden suuromistajille ilmoitettiin etukäteen, että Ruotsin yleisradioyhtiön (SVT) journalistit tutkivat pankkien rahanpesua Baltian maissa. Toimittajien paljastukset käynnistivät myöhemmin Swedbankia koskevan laajan rahanpesututkinnan.

–  Kerätty tieto antaa viitteitä, että Swedbank on levittänyt väärää tietoa niin yleisölle kuin markkinoille siitä, mitä pankki on tiennyt siihen kohdistuvista rahanpesuepäilyistä Baltiassa, pääsyyttäjä Thomas Langrot sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Langrot lisäsi, että tutkimus selvittää, onko kyseessä petos ja kuka siitä on vastuussa.

Pankin tuolloinen toimitusjohtaja Bonnesen kuvaili keskiviikkoa "raskaaksi päiväksi" pankille. Swedbankin lähettämässä tiedotteessa pankki kertoo olleensa rehellinen kaikissa viranomaisille antamissaan tiedoissa ja sanoi jatkavansa yhteistyötä viranomaisten kanssa.

SVT: Tietoja pimitettiin

Ratsian lisäksi Swedbankin toimintaa puitiin kriittisesti myös mediassa. SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag granskning paljasti keskiviikkona, että Swedbank on johtanut yhdysvaltalaisia viranomaisia harhaan Panaman paperien tutkintaan liittyen.

Uutisen mukaan Swedbank ilmoitti veroparatiisivyyhteä selvittävälle New Yorkin finanssivalvonnalle, ettei pankilla ole syytä epäillä rahanpesua. Pankki kuitenkin hoiti SVT:n mukaan Baltiassa yli sadan yrityksen asioita, jotka olivat tekemisissä panamalaisen Mossack Fonseca -lakitoimiston kanssa.

Panaman papereiksi kutsutut noin 11 miljoonaa asiakirjaa paljastivat tietoja veroparatiiseihin sijoittaneista henkilöistä ja yhtiöistä. Asiakirjat olivat peräisin juuri Mossack Fonsecasta.