Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Swedbankin pääkonttori ratsattiin – epäilynä sisäpiiritiedon väärinkäyttäminen ja petos

Ruotsin talousrikosvirasto (EBM) ratsasi rahanpesusotkuissa ryvettyneen ruotsalaispankki Swedbankin pääkonttorin keskiviikkona. Virasto kertoi epäilevänsä sisäpiiritiedon väärinkäyttöä. Epäily viittaa uutistoimisto TT:n mukaan siihen, että joillekin osakkeiden suuromistajille ilmoitettiin etukäteen, että Ruotsin yleisradioyhtiön (SVT) journalistit tutkivat pankkien rahanpesua Baltian maissa.

Myöhemmin keskiviikkoiltana viranomaiset kertoivat, että pankkia epäillään lisäksi petoksesta.

–  Kerätty tieto antaa viitteitä, että Swedbank on levittänyt väärää tietoa niin yleisölle kuin markkinoille siitä, mitä pankki on tiennyt siihen kohdistuvista rahanpesuepäilyistä Baltiassa, sanoi pääsyyttäjä Thomas Langrot uutistoimisto TT:n mukaan. Langrot sanoo, että tutkimus selvittää, onko kyseessä petos ja kuka siitä on vastuussa.

Swedbankin lähettämän tiedotteen mukaan pankki on "ollut rehellinen kaikissa viranomaisilleen antamissa tiedoissa". Pankin toimitusjohtaja Birgitte Bonnesen kuvaili keskiviikkoa "raskaaksi päiväksi" pankille. Hänen mukaansa pankki jatkaa yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Toimittajien tutkimusten päätteeksi syntyneestä jutusta kävi ilmi, että Swedbankin ja aiemmin rahanpesusta kiinni jääneen Danske Bankin Baltian-yksikön välillä on kulkenut 3,8 miljardin euron edestä alkuperältään epäilyttävää rahaa. Uutisen jälkeen alkoivat rahanpesututkinnat Ruotsissa, Baltian maissa ja Swedbankin sisällä.

Ratsia ei siis suoranaisesti liittynyt pankkia koskevaan rahanpesuepäilyyn.

Talousrikosviraston mukaan ratsian tarkoitus on turvata pankissa säilytetty todistusaineisto ja ottaa se analysoitavaksi. Tutkinta jatkuu normaalisti ratsian jälkeen.

Swedbank sanoi tiedotteessaan avustavansa viranomaisia tutkinnassa. Pankin mukaan tällä hetkellä ketään ei ole asetettu epäillyksi rikoksesta.

Swedbankin osakkeen arvo oli alamäessä, kun poliisioperaatio tuli julki.

Panaman papereiden jälkipyykki

SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag granskning paljasti aiemmin keskiviikkona, että Swedbank on johtanut yhdysvaltalaisia viranomaisia harhaan Panaman paperien tutkintaan liittyen.

Uutisen mukaan Swedbank ilmoitti veroparatiisivyyhteä selvittävälle New Yorkin finanssivalvonnalle, ettei pankilla ole syytä epäillä rahanpesua. Pankki kuitenkin hoiti SVT:n mukaan Baltiassa yli sadan yrityksen asioita, jotka olivat tekemisissä panamalaisen Mossack Fonseca -lakitoimiston kanssa.

Panaman papereiksi kutsutut noin 11 miljoonaa asiakirjaa paljastivat tietoja veroparatiiseihin sijoittaneista henkilöistä ja yhtiöistä. Asiakirjat olivat peräisin juuri Mossack Fonsecasta.