Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pappien näkemykset homoparien vihkimisistä hajaantuvat lähes puoliksi

Näkemykset samaa sukupuolta olevien avioliitoista jakavat yhä pappeja. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan mielipiteet hajaantuvat siinä, kenellä on oikeus saada kirkollinen vihkiminen.

Suurin osa vastanneista on sitä mieltä, että sukupuolineutraali avioliittolaki on sinällään hyvä. Noin joka toinen vastaaja kannattaa homoparien kirkollista vihkimistä ja noin 40 prosenttia vastustaa sitä.

Yhteensä 57 prosenttia vastaajista olisi valmis vihkimään mies- tai naisparin, jos kirkko sen hyväksyisi. Yli kolmannes ei tähän ole valmis. Joka viides pappi voisi jo nyt vihkiä homoparin, vaikka kirkko ei tähän olekaan antanut lupaa.

Kirkon avioliittokäsityksen mukaan liitto on naisen ja miehen välinen. Kirkon opillisista asioista päättää kirkolliskokous. Mikäli avioliittokäsitystä muutettaisiin, se vaatisi taakseen 75 prosenttia annetuista äänistä.

Homoparin vihkimys on ollut tulenarka aihe kirkossa jo vuosia, ja siksi papit pelkäävät kirkossa syntyvän pahoja ristiriitoja avioliittokysymyksen vuoksi. Joka neljäs vastaaja kertoo kokeneensa painostusta tai syrjintää oman näkemyksensä takia.

Tutkimukseen vastasi yli 500 pappia. Se tehtiin yhteistyössä Kirkon tutkimuskeskuksen ja Suomen kirkon pappisliiton kanssa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan kaksi vuotta sitten.