Thaimaan sotilasjuntan vastaiset puolueet löivät hynttyyt yhteen

Puolueet sanovat, että liittoutumalla ne saavat riittävästi paikkoja alahuoneessa muodostaakseen hallituksen. LEHTIKUVA / AFP / LILLIAN SUWANRUMPHA

STT

Thaimaassa seitsemän sotilasjunttaa vastustavaa puoluetta on ilmoittanut liittoutuvansa päästäkseen eroon juntan vallasta. Maassa järjestettiin sunnuntaina vaalit, mutta tulos on edelleen epäselvä, sillä kumpikin kärkipuolue väittää voivansa muodostaa hallituksen.

Virallisia tuloksia ei ole vielä julkistettu, ja vaaleja ovat värittäneet myös epäilyt vaalivilpistä. Lähes kaksi miljoonaa ääntä hylättiin, ja äänestyksen valvonta oli puutteellista.

Puolueet sanovat, että liittoutumalla ne saavat riittävästi paikkoja alahuoneessa muodostaakseen hallituksen.

–  Demokratiaa puolustavat puolueet saivat vaaleissa eniten luottoa ja yksimielisyyttä kansalaisilta, sanoi liittoutuneita johtavan Pheu Thai -puolueen pääministeriehdokas Sudarat Keyuraphan.

Pheu Thai piti vaaleja edeltävissä kyselyissä selkeää ykköspaikkaa. Puolue on voittanut kaikki vaalit vuoden 2011 jälkeen, minkä vuoksi vaalien alustava tulos oli yllätys.

Edessä sekalaisia neuvotteluita

Seitsemän puolueen liittouma uskoo saavansa 255 paikkaa alahuoneen 500 paikasta. Pääministeriä Pheu Thai ei kuitenkaan pääse valitsemaan, jos sillä ei ole puolta kaikista 750 paikasta ylä- ja alahuoneessa. Ennen vaaleja juntta muun muassa muutti vaalilakeja suosiollisemmiksi itselleen siten, että vastustajat tarvitsevat valtavan äänivyöryn päästäkseen valitsemaan pääministeriä.

Liittoumasta puuttuu kaksi muuta korkean profiilin puoluetta, joilla on yhteensä noin 70 paikkaa.

Vaalien virallisten tulosten ei odoteta tulevan julki vielä moneen viikkoon. Edessä on todennäköisesti sotkuisia neuvotteluja ja ääntenlaskua.

Vaalit olivat Thaimaassa ensimmäiset sen jälkeen, kun sotilasjuntta syrjäytti siviilihallituksen vuonna 2014.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut