Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Ulkoministeriön on muutettava johtamistaan, suosittelee häirintätapauksia tutkinut selvitys

Suomen ulkoasiainhallinnossa on häirintätapausten ennaltaehkäisyn ja käsittelyn kannalta puutteita johtajuudessa sekä tiedonkulussa, toteaa tiistaina valmistunut selvitys.

Selvitys suosittaa, että ministeriössä eriytetään rekrytointi ja häirintäilmoitusten käsittely. Aiemmin ulkoministeriön työntekijät ovat moittineet sitä, että urakiertojärjestelmän vuoksi häirintätapausten tuominen esiin on ollut vaikeaa. Häirinnästä syytetty henkilö voi myöhemmin olla päättämässä syytöksen esittäjän tai ilmoitusta käsitelleen henkilön tehtävistä.

Selvitys suosittelee, että jatkossa rekrytoinneista vastaavat eivät ole mukana urakierrossa.

Ulkoasiainhallinnossa on selvityksen mukaan myös syytä vahvistaa organisaatiokulttuuria, johon kuuluu turvallisuuden tunteen, arvostuksen ja luottamuksen kokemukset. Selvityksen mukaan tämä edellyttää koko toimintakulttuurin ja -tapojen uudelleen arviointia.

–  Jokaisella on oltava varmuus siitä, että ”nollatoleranssi-periaate” toteutuu käytännössä. Tämä edellyttää HR-lisäresursseja henkilöstöhallintoon, tiedonkulun ja johtamisen parantamista kuin myös ministeriön joidenkin hallintoprosessien ja rakenteiden läpikäymistä. Selvityksen suositukset ovat hyvä pohja käytännön toimenpiteille, ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen sanovat ulkoministeriön lähettämässä tiedotteessa.

Lähes joka kuudes kertoi epäasiallisesta kohtelusta

Tammi-maaliskuun aikana tehty riippumaton konsulttiselvitys tehtiin ulkoministeri Soinin ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolaisen toimeksiannosta. Selvityksellä pyrittiin kartoittamaan häirintätapausten ja epäasiallisen kohtelun ennaltaehkäisyä sekä näiden tapausten esiintuomista ja tapausten käsittelyn tehostamista sekä käsittelyn johdonmukaista seurantaa.

Selvityksen toteutti konsulttiyhtiö Ramboll. Sen sähköisesti tekemään kyselyyn tuli 555 vastausta ulkoministeriöstä ja ulkomaanedustustoista. Ulkoasiainhallinnon palveluksessa työskentelee yhteensä noin 2  350 henkilöä, joista lähes 1  500 työskentelee ulkomailla. Lisäksi Ramboll teki henkilöstön, henkilöstöjärjestöjen ja työnantajan edustajien haastatteluita sekä järjesti dialogityöpajoja.

Sähköiseen kyselyyn annetuista vastauksista 88:ssa todettiin, että vastaaja oli kokenut häirintää tai epäasiallista kohtelua työyhteisössään viimeisen vuoden aikana. Kahdessa vastauksessa kerrottiin seksuaalisen häirinnän kokemuksesta.

Työntekijäjärjestöt: Hyvä, että ongelmat nousevat pinnalle

Selvitys antaa kaikkiaan 30 erilaista suositusta. Ulkoministeriön henkilöstöjärjestö UHVY toteaa tiedotteessaan, että monet esiin nousevat asiat ovat sellaisia, joita järjestö on pitänyt epäkohtina jo vuosia.

–  Hyvä, että ne tulevat nyt pinnalle ja esiin, järjestön puheenjohtaja Juha Parikka kommentoi tiedotteessa.

Parikka toivoo, että ministeriöön perustetaan ulkopuolinen taho, jonka tehtäväksi tulee häirintäilmoitusten vastaanotto.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO kiittelee selvitystä.

–  Siinä on kiinnitetty huomioita juuri niihin ongelmiin, joita ulkoministeriön työntekijät ovat nostaneet vuosia esille. Näitä ovat esimerkiksi hierarkkinen toimintakulttuuri, johtamisen ja henkilöstöosaamisen vajeet sekä esimiesten ja alaisten keskinäinen kilpailu samoista tehtävistä urapoluilla, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren kommentoi tiedotteessa.

Molemmat työntekijäjärjestöt hoputtavat nyt ulkoasiainhallintoa toteuttamaan selvityksen suosittelemat uudistukset käytännössä.

–  Ministeriön olisi myös syytä teettää puolueeton seurantatutkimus esimerkiksi loppuvuodesta: mitä suosituksista on seurannut, ovatko häirinnän ja epäasiallisen kohtelun kokemukset vähentyneet ja onko työilmapiiri parantunut, sanoo JUKOn lakimies Katja Aho.