Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunteet käyvät kuumina tekijänoikeuksista ennen viimeistä äänestystä EU-parlamentissa

Voimakkaita tunteita herättävän tekijänoikeusdirektiivin kohtalosta äänestetään tänään Euroopan parlamentissa. Parlamentissa on käynnissä parasta aikaa viimeinen keskustelu ennen äänestystä.

Tekijänoikeusdirektiivi on kulkenut pitkän matkan EU:n rattaissa ja on viimeistä sinettiä eli parlamentin hyväksyntää vaille valmis.

–  Tämänpäiväinen istunto tuntuu ennemmin World cupin finaalilta kuin rationaaliselta parlamentin keskustelulta, Jirhi Mashtalka summasi vasemmistoryhmästä.

Eurooppa on menettänyt hänen mukaansa ainutlaatuisen mahdollisuuden uudistaa tekijänoikeuksia.

–  Se on sellaisen internetin loppu, jollaisena tunnemme sen. Jos kollegat hyväksyvät tämän, se on läimäisy kasvoille kaikille niille tuhansille eurooppalaisille kansalaisille, jotka ovat lähettäneet meille sähköposteja, allekirjoittaneet vetoomuksia ja osoittaneet mieltään, meppi jatkoi.

Tunteet ovat käyneet kuumina koko direktiivin valmistelun ajan. Vielä istunnossakin mepit olivat erimielisiä siitä, miten tekijänoikeuksien alainen materiaali tunnistettaisiin verkon sisällöistä eli mikä rooli niin sanotuilla filttereillä olisi.

Tanskalainen Jens Rohde liberaaliryhmästä piti ihmeellisenä, että jotkut parlamentissa haluavat suojella internetjättejä.

–  Haluan korjata joitain väärinkäsityksiä keskustelusta. Ei ole linkkiveroa tai latausfilttereitä tai rajoituksia yksilöiden vapauksiin, Rohde sanoi.

Vihreiden Max Andersson vastusti kiihkeästi "naurettavia salaliittoteorioita", joiden mukaan vapaan internetin kannattajat olisivat suuryhtiöiden lieassa.

–  En luota Googleen ja Facebookiin, mutta luotan kaikkiin asiantuntijoihin, jotka sanovat, että artikla 11 ja 13 ovat haitallisia ja voivat johtaa sivuvaikutuksiin, Andersson sanoi.

Tekijänoikeusdirektiivin vastustus on tiivistynyt kyseisiin artikloihin.

Kokoomuksen Henna Virkkunen muistutti parlamentissa, että tekijöiden oikeudet on turvattava myös digiaikana.

–  Tekijänoikeusdirektiivi ei varmasti ole täydellinen, harvoin lainsäädäntömme sitä ovat. Mutta se on kuitenkin viiden vuoden pitkän neuvottelun tulos ja kompromissi.

Tuhannet osoittivat mieltään viikonloppuna Saksassa

EU:n tekijänoikeusdirektiiviä uudistetaan internetaikaan. Tarkoituksena on, että luovan työn tekijät saisivat palkkion työstään myös silloin, kun niitä jaetaan internetissä.

Jäsenmaiden välisissä neuvotteluissa Suomi äänesti lopulta kompromissia vastaan yhdessä Hollannin, Luxemburgin, Puolan ja Italian kanssa. Vastustajat jäivät kuitenkin vähemmistöön, joten lainsäädäntö jatkoi etenemistään.

Suomen vastustuksen syyksi kerrottiin se, että direktiivi jäi hyvin epäselväksi, mikä voisi johtaa siihen, että se toteutetaan jäsenmaissa eri tavoin.

Viikonloppuna Berliinissä tuhannet ihmiset osoittivat mieltään direktiiviä vastaan. EU-vaaleihin on aikaa vain kaksi kuukautta, mikä saanee mepit harkitsemaan tarkoin äänestyspäätöstään.