Trump veti takaisin uusimmat pakotteet Pohjois-Koreaa kohtaan – Valkoinen talo: "Presidentti pitää Kimistä eikä näe lisäsanktioita tarpeellisena"

Trump on kertonut aiemmin suhtautuvansa "rakkaudella" Pohjois-Korean johtajaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on perunut uusimmat pakotteet, joilla on ollut tarkoitus lisätä kansainvälistä painostusta Pohjois-Koreaa kohtaan.

Trump kirjoitti perjantaina Twitterissä, että hän on määrännyt vetämään pois Yhdysvaltain valtiovarainministeriön asettamat lisäsanktiot.

Trumpin tviitti herätti Washingtonissa hämmennystä. Presidentti kirjoitti tviitissään valtiovarainministeriön "tänään asettamista lisäsanktioista". New York Timesin mukaan valtiovarainministeriö julkisti perjantaina uusia pakotteita Irania ja Venezuelaa vastaan, mutta ei Pohjois-Koreaa vastaan.

Trumpin arvioitiin viittaavan tviitillään sanktioihin, jotka asetettiin torstaina kahdelle kiinalaisyhtiölle. Niiden on syytetty auttavan Pohjois-Koreaa kiertämään kansainvälisiä pakotteita, joilla maata pyritään painostamaan luopumaan ydinohjelmastaan.

Toisaalta New York Times ja Washington Post kirjoittivat virkamieslähteisiin vedoten, että kyse oli vielä julkistamattomista pakotteista.

Valkoisen Talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kommentoi asiaa sanomalla, että presidentti Trump pitää Pohjois-Korean johtajasta Kim Jong-unista eikä näe lisäsanktioita tarpeellisina.

"Hölmö naiivius on jo riittävän vaarallista"

Kiinalaisyhtiöille lätkäistyt sanktiot ovat ensimmäinen uusi painostustoimi sen jälkeen, kun Trumpin ja Kimin tapaaminen epäonnistui pahoin Vietnamisssa helmikuun lopussa. Kokous ei tuottanut diplomaattista läpimurtoa, eivätkä johtajat saaneet aikaiseksi minkäänlaista sopimusta ja julkilausumaa ydinaseriisunnasta.

Neuvottelut tyssäsivät, kun Pohjois-Korea vaati kokouksessa pakotteiden purkua mutta kieltäytyi samalla purkamasta ydinohjelmaansa.

Trump on kertonut aiemmin suhtautuvansa "rakkaudella" diktatuurin johtajaan, ja hänen arvellaan luottavan siihen, että vahva henkilökohtainen suhde Kimiin kantaa lopulta hedelmää.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokuntaa johtava demokraattien Adam Schiff löylytti presidenttiä lisäsanktioiden perumisesta. Hän huomautti, että muun muassa Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton oli puolustanut niitä.

–  Hölmö naiivius on jo riittävän vaarallista. Suunnaton taitamattomuus ja sekasorto Valkoisessa ovat vielä pahempaa, Schiff tviittasi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut