Trump haluaa Yhdysvaltojen hyväksyvän Golanin kukkulat osaksi Israelia

Israel miehitti Syyrialle kuuluvan alueen 1967 ja liitti sen itseensä. Kansainvälinen yhteisö ei ole koskaan hyväksynyt Golanin kukkuloita osaksi Israelia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Yhdysvaltojen tulisi tunnustaa Israelin oikeus Golanin kukkuloihin.

–  52 vuoden jälkeen Yhdysvaltojen on korkea aika täysin tunnustaa Israelin itsemääräämisoikeus Golanin kukkuloilla, Trump tviittasi torstaina.

Trump kutsui aluetta kriittisen tärkeäksi Israelin ja alueen turvallisuudelle. Noin 20  000 israelilaista siirtokuntalaista asuu Golanin kukkuloilla.

Trumpin yllätysilmoitus sai heti vastakaikua Israelin presidentiltä Benjamin Netanjahulta.

–  Hetkenä, jolloin Iran yrittää tuhota Israelin Syyrian kautta, herra Trump rohkeasti tunnistaa Israelin itsemääräämisoikeuden Golanin kukkuloilla, Netanjahu kirjoitti Twitterissä.

–  Kiitos, presidentti Trump.

Viikko sitten Yhdysvaltojen ulkoministeriö vaihtoi kuvauksensa Golanin kukkuloista. Aiemmin ne olivat "miehitetyt", nyt "Israelin hallinnassa".

Israel miehitti Syyrialle kuuluvan alueen 1967 ja liitti sen itseensä. Kansainvälinen yhteisö ei ole koskaan hyväksynyt Golanin kukkuloita osaksi Israelia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.