Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unkarin Orban lähetti EPP-ryhmän puoluejohtajille pahoittelukirjeen – Orpo: Kirjeet eivät enää auta

Unkarin pääministeri Viktor Orban on lähettänyt pahoittelukirjeen europarlamentin EPP-ryhmän puoluejohtajille. Orban pahoittelee, että kutsui EPP:n hajaannusta haluavia tahoja "hyödyllisiksi idiooteiksi", jotka auttavat vasemmistoa vahvistumaan Euroopassa.

–  Se (hyödylliset idiootit) on lainaus Leniniltä, ja tarkoitukseni oli kritisoida sillä tietynlaista politiikkaa, ei tiettyjä poliitikkoja. Täten pahoittelen, jos koitte lainauksen henkilökohtaisesti loukkaavana, Orban kirjoittaa.

Orban myös pyytää kirjeessä, että vaatimusta sulkea hänen Fidesz-puolueensa EPP:stä harkittaisiin uudelleen. Hän myöntää Fideszillä olevan eriäviä mielipiteitä muiden puolueiden kanssa esimerkiksi muuttoliikkeestä.

–  En kuitenkaan pidä kohtuullisena, että erimielisyydet selvitetään erottamalla puolue poliittisesta perheestämme, Orbanin kirjeessä sanotaan.

EPP:hen kuuluvan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tviittaa saaneensa Orbanin kirjeen.

–  Olen saanut Viktor Orbanilta kirjeen, jossa hän pyytää harkitsemaan uudestaan esitystämme Fideszin erottamiseksi EPP:stä. Kirjeet eivät enää auta. Fideszin tulisi teoillaan osoittaa, että se kuuluu EPP:hen. Näin ei ole tapahtunut. Kokoomus ei vedä esitystään pois.

Orpo kertoi maaliskuun alussa, että hän on lähettänyt EPP:n puheenjohtajalle kirjeen, jossa hän esittää Unkarin valtapuolueen Fideszin erottamista EPP:stä.

Useat jäsenpuolueet erottamisen kannalla

Euroopan kansanpuolue EPP:n on määrä käsitellä Fideszin erottamisesitystä kokouksessaan 20. maaliskuuta. Uutistoimisto AFP:n mukaan Orbanin kirje lähetettiin EPP:n 13 jäsenpuolueelle, jotka ovat esittäneet Fideszin erottamista määräaikaisesti tai lopullisesti.

Taustalla ovat Fideszin ja Orbanin EU-vastaiset linjaukset, jotka ovat pitkän aikaa olleet kiusallinen kysymys europarlamentin suurimmalle ryhmälle EPP:lle. Tilanne muuttui entistä kiusallisemmaksi, kun Unkarin hallitus aloitti helmikuussa siirtolaisvastaisen mediakampanjan, jonka julisteisiin se oli painanut muun muassa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kasvot.

Junckerin tiedottajan Margaritis Schinasin mukaan Juncker ei ole saanut Orbanilta pahoittelukirjettä. Schinas kertoo Junckerin olevan vakaasti sitä mieltä, että EPP:n jäsenten tulee kunnioittaa ryhmän "perusarvoja".

EPP:n Manfred Weber tapasi Orbanin tiistaina Budapestissä.

–  Kävimme keskusteluja rakentavassa hengessä, mutta ongelmia ei vielä ole selvitetty, Weber kertoi toimittajille.

Weber on vaatinut Orbania muun muassa vetämään EU:n vastaisen kampanjansa pois ja pyytämään EPP:n jäsenpuolueilta anteeksi, jotta Fidesz voisi jäädä EPP:hen. Unkarin hallinto on kertonut, että kampanja lopetetaan perjantaihin mennessä, mutta sen iskulauseita oli torstaina vielä sanomalehdissä ja eri nettisivuilla.