Asiantuntijan mukaan keskustelu hoivakotien epäkohdista on satanut demareiden laariin

Antti Rinteen (oikealla) johtama sosiaalidemokraatit on kasvattanut kannatustaan, kun Pekka Haaviston johtama vihreät, Juha Sipilän keskusta ja Petteri Orpon kokoomus ovat menettäneet kannatustaan. Markku Ulander

STT

Sosiaalidemokraattien kannatusta on nostanut etenkin yksityisten hoivakotien epäkohdista käynnistynyt poliittinen keskustelu, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Epäkohdista alkoi keskustelu muun muassa siitä, mikä tulisi olla julkisten ja yksityisten palveluntuottajien välinen suhde palveluiden järjestämisessä.

–  Sosiaalidemokraattisella puolueella on selvästi nykyhallituksen linjasta eroava käsitys. He ovat pitkin matkaa kritisoineet soteuudistusta tältä osin ja todenneet markkinamallista, että se ei käy heille. Se on varmaan isoin asia, mikä on sosiaalidemokraattien kannatusta nostanut, Jokisipilä sanoo.

Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund arvioi puolestaan, että kokoomuksen kannatuksen laskuun on vaikuttanut se, että puolue on jäänyt puolustamaan yksin yksityisiä hoitoalan yrityksiä erityisesti vanhustenhoidossa. On syntynyt ainakin mielikuva, ettei kokoomus ole empaattinen ja että yksityinen etu kulkee yleisen edun edellä.

Yle julkaisi tänään helmi–maaliskuussa tehdyn kannatusmittauksen. Demareiden kannatus on sen mukaan 21,3 prosenttia, mikä on 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä mittauksessa.

SDP on 5,1 prosenttiyksikköä edellä toista sijaa pitävästä, kannatustaan menettäneestä kokoomuksesta. Kokoomuksen kannatus on 16,2 prosenttia.

–  Luulen, että sekä kokoomuksella että keskustalla on aikamoinen paniikki päällä, Grönlund sanoo.

Todennäköisesti tai mahdollisesti

Jokisipilän mukaan SDP:n kaula muihin puolueisiin on jo sellainen, että aikaisempiin vaalikausiin verrattuna samansuuruisen kaulan saavuttanut puolue on suurella todennäköisyydellä vaalien voittaja. SDP:n tilanne muistuttaa keskustan tilannetta vuonna 2015.

– Tuollaista johtoa ei ihan noin vain saada pois, ellei mitään kummallista tapahdu, Jokisipilä sanoo.

Grönlund on varovaisempi. Hän muotoilee asian niin, että SDP:n vaalivoitto on mahdollinen, sillä suuretkin liikkeet ovat mahdollisia, kun muistelee edellisiä vaaleja.

–  Siinä mielessä ei voida sanoa, että peli on selvä, Grönlund sanoo.

Hän huomauttaa, että SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tulo mukaan on villi kortti.

–  Voiko Antti Rinne jollakin tavalla uhata SDP:n ykkösasemaa? Se (ykkösasema) on tullut ilman häntä viime viikkoina, Grönlund pohtii.

"Mitä tahansa saattaa vielä tapahtua"

Jokisipilä ja Grönlund kiinnittävät Ylen gallupissa huomiota myös siihen, kuinka lähellä kolmantena oleva keskusta, neljäntenä oleva vihreät ja viidentenä oleva perussuomalaiset ovat toisiaan.

Kaikki puolueet ovat 0,8 prosenttiyksikön sisällä toisistaan. Keskustalle Yle mittasi 14,1 prosentin, vihreille 13,7 prosentin ja perussuomalaisille 13,3 prosentin kannatuksen. Jokisipilän mukaan niillä on mahdollisuudet vielä kunnon loppukiriin.

–  Tilanne on hyvin mielenkiintoinen, ja mitä tahansa saattaa vielä tapahtua, eikä kokoomuskaan ole porukasta kauhean kaukana, hän sanoo.

Gallupin suurin nousija oli perussuomalaiset. Jokisipilä arvioi, että perussuomalaisten kannatusta on nostanut Oulun tapahtumat ja keskustelu ulkomaalaistaustaisten tekemistä seksuaalirikoksista. Myös perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon paljon huomiota saanut esiintyminen Ylen Ykkösaamussa ajoittui tutkimusajanjaksolle.

Jokisipilän mukaan perussuomalaiset ovat maahanmuuton lisäksi omalla linjallaan ilmastonmuutoksessa.

–  Kun katsoo kokoomuksen ja keskustan lukemia, sieltä on saattanut olla vuotoa perussuomalaisten suuntaan.

Paluuta Halla-ahon perussuomalaisiin

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kesällä 2017, ja Jokisipilän arvion mukaan osa perussuomalaisia äänestäneistä saattoi kokea poliittista kodittomuutta.

– Kun tuo sinisten kannatus ei näytä nousevan, niin näyttää siltä, että perussuomalaisia vuonna 2015 äänestäneet palaavat nimenomaan Jussi Halla-Ahon perussuomalaisten kannattajiksi.

Jokisipilä sanoo, että perussuomalaisten kannatus voi nousta jopa yli 15 prosenttiin, sillä vuoden 2011 ja 2015 vaaleissa perussuomalaisten vaalitulos oli 2–3 prosenttiyksikköä parempi kuin kannatusmittauksissa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että tällaisten ennustusten antamisessa on hyvä olla varuillaan, sillä vertauskohtana ovat vain kahdet edelliset eduskuntavaalit.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut