Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Europarlamentin EPP-ryhmä käsittelee Unkarin Orbanin ja Fidesz-puolueen erottamista tässä kuussa

Europarlamentin EPP-ryhmä äänestää Unkarin pääministerin Viktor Orbanin ja hänen Fidesz-puolueensa jatkosta ryhmässä vielä tässä kuussa.

Europarlamentin suurimman ryhmän EPP:n puheenjohtaja Joseph Daul kertoi maanantaina, että 12 jäsenpuoluetta yhdeksästä maasta on esittänyt, että Fidesz erotetaan määräaikaisesti tai lopullisesti.

Euroopan kansanpuolue EPP käsittelee esitystä puoluevaltuuston kokouksessa 20. maaliskuuta. Päätös Fideszin kohtalosta tehdään siis ennen EU-vaaleja.

–  Päätös riippuu kaikista EPP:n jäsenpuolueista, enkä voi ennakoida keskustelun lopputulosta, Daul sanoi.

Prosessi yksittäisen puolueen mahdollisesta erottamisesta EPP:stä aloitetaan ryhmän sääntöjen mukaan jos vähintään seitsemän jäsenpuoluetta viidestä eri maasta ehdottaa sitä.

Orpo: Fidesz on mennyt liian pitkälle

Muun muassa kokoomus puoltaa Fideszin erottamista. Puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi perjantaina lähettäneensä EPP:n puheenjohtajalle kirjeen, jossa esittää Fideszin erottamista EPP:stä.

–  Fidesz on mennyt liian pitkälle. On vakavat perusteet olettaa, että Fidesz rikkoo Euroopan kansanpuolueen arvoja ja periaatteita. Siksi kokoomus esittää Fideszin erottamista EPP:stä, Orpo sanoi kokoomuksen tiedotteessa.

Myös Ruotsin maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat vaatineet Fideszin erottamista.

Orbanin EU-vastaiset linjaukset piikki lihassa

Fideszin ja pääministeri Orbanin EU-vastaiset linjaukset ovat pitkän aikaa olleet kiusallinen kysymys Euroopan kansanpuolue EPP:lle, joka on EU-parlamentin suurin ryhmä. Helmikuussa tilanne kävi entistä kiusallisemmaksi, kun Unkarin hallitus aloitti siirtolaisvastaisen mediakampanjan, jonka julisteisiin se oli painanut muun muassa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kasvot.

Unkarin hallitus ilmoitti lauantaina lopettavansa salaliittoteorioita vilisevän kampanjan, kertoo AFP.

Suomesta EPP:hen kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. Myös esimerkiksi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin CDU kuuluu ryhmään.