Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kellojen siirtelyn lopettaminen sai tärkeää tukea EU-parlamentista

Kellojen siirtelyn lopettaminen sai selkeän tuen Euroopan parlamentin liikennevaliokunnalta. Valiokunta toivoo, että siirtely lopetetaan vuodesta 2021, mutta se ei ota kantaa siihen, mihin aikaan EU-maiden pitäisi jäädä.

Mepit äänestivät asiasta valiokunnassa äänin 23 puolesta ja 11 vastaan.

Valiokunnan kanta näyttää suuntaa, kun koko parlamentti päättää suhtautumisestaan myöhemmin tässä kuussa.

Päätös pysyvästä kesä- tai talviajasta on jämähtänyt jäsenmaiden pöydälle. Asia ei etene ennen kuin jäsenmaat päättävät ryhtyä toimeen.

Parlamentin liikennevaliokunta ehdottaa, että kesäaikaan jäävät maat vääntäisivät viisareita viimeisen kerran maaliskuussa 2021 ja talviaikaan jäävät lokakuussa 2021.

–  Jäsenmaiden tulee koordinoida aikajärjestelynsä, jotta EU:n sisälle ei synny epäloogisia aikavyöhykkeitä. Sisämarkkinoiden toiminnan turvaaminen on keskeistä, sanoi Liisa Jaakonsaari (sd.), joka toimi aloitteen varjoneuvottelijana sisämarkkinavaliokunnassa.

Kesäaika-aloite on edennyt nopeasti sen jälkeen kun komissio heitti ajatuksen ilmoille viime vuoden syksyllä. Toimeen ryhdyttiin ennätysmäisen suosion saaneen kansalaiskyselyn jälkeen.

Kaikkien EU-maiden on päätettävä yhdessä kellojen siirtelyn lopettamisesta tai jatkamisesta. Sen sijaan aikavyöhykkeen maat voivat valita itse.