Sari Essayah haluaa johdattaa joukkonsa hallitusneuvotteluihin ilman kynnyskysymyksiä

Entisenä huippu-urheilijana ja moninkertaisena arvokisamitalistina kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah osaa asettaa tavoitteet korkealle ja tietää, miten niihin päästään.

Edellisissä eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten puolue menetti yhden paikan ja sai 3,5 prosentin kannatuksen. Nyt KD tavoittelee nykyisen viiden kansanedustajan sijasta kahdeksaa eli kokoonsa nähden merkittävää vaalivoittoa.

Vaaliliitoissa tarkoitus pyhittää keinot, sillä niiden osapuolet hakevat parempaa ehdokkaansa läpimenomahdollisuutta, eikä yhteisellä arvopohjalla tai sen puutteella ole merkitystä. Kristillisdemokraatit on tottunut solmimaan vaaliliittoja – niin näissäkin vaaleissa.

Nyt liitto on tehty perussuomalaisten kanssa Varsinais-Suomessa. Lapissa liitto on solmittu sekä kokoomuksen että RKP:n kanssa.

Jos puolue on mukana hallitusneuvotteluissa, sillä ei ole ennalta asetettuja hallitusohjelman kynnyskysymyksiä. Yhtään puoluetta tai ryhmää ei lähtökohtaisesti suljeta pois mahdollisesta yhteistyöstä, Essayah kertoo.

Mikäli kristillisdemokraateille kävisi niin kuin puheenjohtaja haluaa ja se päätyisi hallitusohjelmaa sorvaamaan, korostaisi se työllisyyttä ja 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamista, kun se nykyisin on runsaat 72 prosenttia. Tämä on Essayahin mukaan tarpeellinen välietappi matkalla varsinaiseen 80 prosentin tavoitteeseen.

– Jos muissa pohjoismaissa on päästy 80:een, kyllä sen meilläkin pitää tapahtua. Meillä vain on ollut jäykkyyksiä niin työmarkkinoilla kuin sosiaaliturvassa. Uudistusten, kuten esimerkiksi paikallisen sopimisen ja yrittäjien sosiaaliturvan muutosten, kautta pääsemme siihen.

Yksi puolueen "tonnin tavoitteista" tarkoittaisi tuhannen euron vauvarahaa, joka maksettaisiin kaikille ensimmäisen lapsilisän yhteydessä auttamaan alkuvaiheen kustannuksissa. Toinen tonnitavoite on tuhannen päivähoidon ammattilaisen lisäys resurssipulassa kärvisteleville varhaiskasvattajille.

Lapsiystävällisyys toistuu Essayahin puheessa, sillä perhevapaiden uudistaminen on muodossa tai toisessa seuraavan eduskunnan ja hallituksen käsissä.

– Meillä on niin sanottu taaperobonus-malli. Siinä on keskeisintä, että saadaan perhevapaiden jousto säilytettyä. Perhevapaiden maksurasitus tulee jakaa vanhempien työnantajien kesken rahaston kautta, johon myös työntekijä ja julkinen puoli osallistuvat.

Perhevapaiden kiintiöimistä vanhempien kesken puolue ei aja.

– Ihmiset eivät kaipaa poliitikkoja kertomaan, kuka kulloinkin hoitaa heidän lastaan.

Helsingin Sanomat kirjoitti tammikuussa perussuomalaisten nuorten etnonationalistisesta linjasta, rotuoppipuheista ja näkemyksistä ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin.

Essayahin isä on marokkolainen.

Rasismista ja perussuomalaisista puhuttaessa Essayahin maltilliseen ja sovinnolliseen puhetapaan tulee häivähdys määrätietoista kovuutta. On helppo kuvitella, että juuri sellaista on tarvittu, kun Essayah kamppaili arvokisojen mestaruuksista.

Puolueet ovat allekirjoittaneet rasismin vastaisen peruskirjan. Ne sitoutuvat siihen, etteivät näytä, julkaise tai levitä näkemyksiä, jotka herättävät tai lietsovat ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä.

– Minä edellytän, että tästä peruskirjasta pidetään kiinni ja puolueet noudattavat sitä. Siitä ei ole tinkimisen varaa yhtään.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut