Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump ja Kim lupasivat hyviä tuloksia heti kättelyssä

Donald Trump ja Kim Jong-un olivat keskiviikkona yhtä hymyä paiskatessaan kättä huipputapaamisen alkajaisiksi Vietnamissa. Molemmat sanoivat olevansa vakuuttuneita siitä, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean toisesta huipputapaamisesta vajaan vuoden kuluessa tulee suuri menestys.

–  Teen parhaani että niin tapahtuu, Kim sanoi.

Parivaljakko keskusteli tiistai-iltana vain lyhyen aikaa ennen istumista illallispöytään. Varsinaiset pidemmät neuvottelut ovat luvassa torstaina.

Trumpin harmiksi etenkin amerikkalaismedian mielenkiinto oli vähintään yhtä paljon Washingtonissa kuin Hanoissa. Trump pudisteli päätään eikä suostunut kommentoimaan mitenkään entisen asianajajansa Michael Cohenin kuulemista kongressissa, josta on povattu presidentille suuria vaikeuksia kotimaassa.

Isäntämaa Vietnam on puolestaan virittänyt turvatoimet äärimmilleen ja ottanut muun muassa säilöön maan yksipuoluehallintoa vastustavia toisinajattelijoita.

P-Korea ei luovu ydinaseistaan

Etukäteen on arveltu, että Trumpin ja Kimin tapaamisen päätteeksi saatettaisiin antaa jonkinlainen yhteinen julistus rauhasta Korean niemimaalla, jossa ollaan muodollisesti yhä sotatilassa. On myös arveltu, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea saattaisivat avata pienet yhteystoimistot toistensa maihin helpottamaan vuoropuhelun jatkamista.

Pohjois-Korean luopumisessa ydinaseista ei sen sijaan ole etukäteen odotettu merkittäviä edistysaskeleita. Yhdysvallat ja Pohjois-Korea eivät ole toistaiseksi kyenneet edes sopimaan siitä, mitä ydinaseriisunta tarkkaan ottaen pitäisi sisällään.

Pohjois-Korea ei ole tehnyt viime aikoina uusia ydin- tai ohjuskokeita, mutta asiantuntijat pitävät erittäin epätodennäköisenä, että maa olisi valmis luopumaan ainoasta neuvotteluvaltistaan.

Trump on yrittänyt houkutella eristäytynyttä ja köyhää maata aseriisunnan tielle visioimalla siitä samanlaista aasialaista talouden menestystarinaa kuin kokousisäntä Vietnamista.