Nigerian istuva presidentti voitti kiistellyt vaalit – tarkkailijat raportoineet useista ongelmista

Nigerian kiistellyissä presidentinvaaleissa istuva presidentti Muhammadu Buhari on selvinnyt virallisten vaalitulosten mukaan jatkokaudelle. Buharin voitto oli ääntenlaskennan perusteella selvä, kun viimeisten osavaltioiden ääniä vielä odotettiin.

Lauantaina pidettyjen vaalien tarkkailijat ovat kuitenkin raportoineet lukuisista ongelmista kuten äänten ostamisesta, äänestäjien pelottelusta sekä väkivaltaisuuksista. Vastaavia ongelmia on ilmennyt myös Nigerian aiemmissa vaaleissa.

Pääoppositiopuolue PDP vaati maanantaina vaalilautakuntaa keskeyttämään ääntenlaskun. Puolueen mukaan ääntenlaskutietoja on peukaloitu.

Sekä PDP että kakkoskaudelle pyrkivän istuvan presidentin APC-puolue ovat syyttäneet toisiaan juonittelusta vaalilautakunnan kanssa.

Äänestysviikonlopun väkivaltaisuuksissa kuoli kansalaisjärjestöjen mukaan yli 50 ihmistä.

Alustavien vaalitulosten mukaan Buhari sai 56 prosenttia äänistä, kun oppositiopuolue PDP:n kilpaileva ehdokas Atiku Abubakar sai äänistä 41 prosenttia. Abubakar ei tunnustanut heti tappiotaan.

Buharin kannattajat puolestaan kokoontuivat juhlimaan presidentin kampanjatoimistolle maan pääkaupunkiin Abujaan jo ennen ääntenlaskennan päättymistä. Buharin tiedottaja julisti Buharin voittajaksi julkaisemalla hänen kuvansa Twitterissä.

Äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi

Vaalitarkkailijoiden raportoimat väärinkäytökset ja opposition syytökset vaalivilpistä voivat johtaa vaalituloksen haastamiseen oikeudessa.

Äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi, joissakin osavaltioissa vain 18 prosenttiin. Levottomuuksien lisäksi äänestysintoa laimensi todennäköisesti se, että vaaleja lykättiin viime hetkellä.

Alun perin vaalit oli määrä järjestää viikkoa aikaisemmin, mutta vaaliviranomaiset ilmoittivat lykkäyksestä vain muutamaa tuntia ennen äänestyksen alkua. Osa äänioikeutetuista oli matkustanut pitkän matkan kotiseuduilleen äänestämään. Kaikki heistä eivät pystyneet tekemään samaa uudestaan.

Vaalipäivän lykkäystä perusteltiin muun muassa logistisilla ongelmilla, joiden takia vaaliaineistoja ei saatu toimitettua kaikille äänestyspaikoille.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut