Hoitokotikohu laajenee: Jyväskylän kaupunki puuttui Attendon puutteelliseen toimintaan

Attendon logo yhtiön hoivakodin ikkunassa. Lehtikuva / Timo Jaakonaho

STT

Jyväskylän kaupunki kertoo havainneensa epäkohtia hoivayhtiö Attendon Holstinpuiston vanhusten hoivakodissa. Kaupunki on tehnyt hoivakotiin tarkastuskäyntejä yhdessä Valviran ja aluehallintoviraston kanssa.

Havaitut epäkohdat liittyvät muun muassa perushoitoon, henkilöstömäärään ja asiakkaiden lääkehoitoon.

–  Nämä ovat ihan perushoidollisia asioita, esimerkiksi miten asiakkaat ovat päässet pesulle, ovatko vaatteet siistejä, leikataanko kynnet ja ajetaanko parta. Attendo ei ole pystynyt osoittamaan sovittua henkilöstömäärää, kertoo kaupungin palvelujohtaja Maarit Raappana STT:lle.

 

"Valvonta on erittäin tiukkaa"

Kaupunki kertoo ottaneensa torstaina haltuunsa Holstinpuiston lääkehoidon ja valvoo toimintaa aktiivisesti siihen asti, että Attendo on korjannut toimipisteen tilanteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin omat sairaanhoitajat ovat hoivakodissa töissä Attendon väen rinnalla toistaiseksi.

–  Kaupunki on sijoittanut aamu- ja iltavuoroon omia sairaanhoitajiaan niin, että he yhdessä Attendon väen kanssa saavat asiat kuntoon. Attendon pitää pystyä osoittamaan se, että he lisäävät henkilöstömäärää, Raappana kertoo.

Palvelujohtajan mukaan Attendon on todistettava epäkohtien korjaaminen kaupungin päivittäisessä syynissä.

–  Valvonta on erittäin tiukkaa. Valvontakoordinaattorimme käyvät päivittäin kyseisessä yksikössä.

Attendon Holstinpuiston hoivakoti ikäihmisille valmistui kesällä 2016. Hoivakodissa on yli 50 asukasta.

 

Kriisin keskiössä

Esperi Caren ohella Attendo on ollut valtakunnallisen vanhustenhoidon kriisikeskustelun keskiössä. Helmikuun alkupuolella Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto keskeytti Alavudella Attendon hoivakoti Pelimannin toiminnan, joka oli ollut toiminnassa vain vajaan kuukauden. Asiakkaiden turvallisuutta ei pystytty Valviran mukaan takaamaan riittävästi.

Varkauden kaupunki teki poliisille rikosilmoituksen Joroisissa sijaitsevasta Attendon hoivakoti Jalavasta, koska siellä ei pidetty kirjaa huumausaineeksi luokiteltavan lääkeliuoksen käytöstä.

Aluehallintovirasto totesi tarkastuskäynnillään Jalavassa myös, ettei hoivakodin henkilöstömitoitus vastannut asiakkaiden tarpeita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut