Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-puinti jatkuu perustuslakivaliokunnassa –  Lavapuro Ylelle: Ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana

Perustuslakivaliokunta jatkoi jälleen aamusta lausunnon tekemistä sote- ja maakuntauudistuksesta. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) oli kokoukseen mennessään niukkasanainen.

–  En osaa arvioida, milloin valmistuu. Ihan varmasti tiedotamme heti kun valmistuu, Lapintie sanoi.

Valiokunnan kokous alkoi kello 9, ja valiokunnalla on tänään käsittelyssä sote- ja maakuntauudistuksen ohella muitakin asioita.

–  Me etenemme esityslistan mukaan, Lapintie tyytyi toteamaan päivän kulusta.

Lausunto ei valmistunut eilen, kuten tavoite oli. Valiokunnan kokoukseen menneet kansanedustajat olivat aamusta varsin vaitonaisia ennakoimaan, saadaanko tänäänkään valmista. Valmistusarvioiden sijaan sinisten Matti Torvinen halusi kokoukseen mennessään ryöpyttää valtiosääntöasiantuntijoita.

–  Tänä aamuna minä olin tosi järkyttynyt siitä, että valtiosääntöoikeuden asiantuntijat jälleen ulkoparlamentaarisesti yrittävät vaikuttaa tähän koko prosessiin, Torvinen sanoi.

Ylen mukaan julkisoikeuden professori Juha Lavapuro ei usko, että perustuslakivaliokunta saa valmiiksi sote-uudistusta koskevan lausuntonsa ajoissa, jotta istuva eduskunta ehtisi vielä käsitellä lakipaketin.

– Oma kantani ja valistunut arvaukseni on, että tähän sisältyy lopulta niin isoja ja laajoja ongelmia, ja se on niin merkittäviltä osin vielä keskeneräinen, että ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana, Lavapuro sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Muutostarpeista kiinni, ehtiikö tällä vaalikaudella

Lausunnossa perustuslakivaliokunta linjaa, ovatko sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia vielä mahdollisesti tarvitaan. Muutostarpeista on kiinni, ehtivätkö lait suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Pakettiin kuuluvat valinnanvapauslaki, tuottajalaki sekä niin sanottu soten emolaki, jossa säädetään muun muassa maakuntien perustamisesta. Perustuslakivaliokunnalta odotetaan näistä esityksistä yhtä lausuntoa. Se etenee valmistuttuaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka laatii lausunnon pohjalta varsinaiset mietinnöt.