Arkistosta: Kaunein vielä kokematta - Yö-yhtyeen keulakuva Olli Lindholm on saavuttanut muusikkourallaan jo melkein kaiken haluamansa

Yön keulakuva Olli Lindholm elämästään kertovan Yhden miehen varietee -kirjan julkistustilaisuudessa Helsingissä 19. lokakuuta 2017 LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hannu Jarva

Yö-yhtyeen laulaja ja keulakuva Olli Lindholm on kevyen musiikin saralla oikeastaan saavuttanut melkein kaiken, mitä kotimaassa muusikko voi saavuttaa. Hän on laulanut levyille monen rakastamia, ikivihreiksi jääviä lauluja – niitä, joita tullaan kuuntelemaan vielä pitkään.

Hän on täyttänyt yhdessä Yönsä kanssa isoja konserttiareenoita. Hän on saanut Iskelmä-Finlandia-palkinnon. Hän on tehnyt lastenlevyn, hän on tehnyt soololevyn ja nyt sitten vielä tulevaksi jouluksi joululevyn.

Mitä tästä enää puuttuu?

– Jos ja kun tässä vielä eletään sellaisia aikakausia, että ylipäätään levyjä ihmiset ostavat, oli puhetta Vexi Salmen kanssa, että tekisimme vielä jatko-osan yhteiselle Maailma on kaunis -levylle. Toinen levy olisi Maailma on kauniimpi, ja jos vielä joskus tulisi se kolmas, sen nimi olisi Maailma on kaunein.

 

Sanoittaja Vexi Salmi on kuuluvasti esillä kaikissa Lindholmin sooloprojekteissa.

Niin hän on myös Lindholmin joululevyllä Minun jouluni. Salmi on sanoittanut albumin kaikki kappaleet, ja säveltäjänimistä löytyvät muun muassa Jonne Aaron, Kassu Halonen, Juha Tapio sekä Paula Vesala.

Tietyllä tapaa klassikkoainesta näissä Lindholmillekin sanoitetuissa kappaleissa voi olla, sillä Salmen kynästä ovat peräisin ne viime vuosilta harvat joululaulut, joista on tullut vanhojen, klassisten joulusävelmien rinnalle uusia, ihmisten rakastamia joululauluja, esimerkkeinä vaikkapa Sydämeeni joulun teen ja Tähti tähdistä kirkkain.

– Ei tämä minun joululevyni teksteihin kaadu, ei missään nimessä. Näkisin, että tällä levylläni on semmoinen puolenkymmentä kappaletta, joista mistä tahansa voi tulla klassikko. Ei mennä nyt kuitenkaan tässä vaiheessa sanomaan siitä sen enempää, Lindholm pohtii.

 

Vexi Salmi on sanoittanut Olli Lindholmin omille levyille kappaleita, mutta Yö-yhtyeeltä Salmen sanoitukset vielä toistaiseksi puuttuvat.

– Tästä asiasta emme ole edes puhuneet. Kun Pauli Hanhiniemi 1994 teki Yölle minun säveltämääni kappaleeseen ensimmäisen tekstinsä, sen jälkeen kaikkiin Yölle tekemiini sävellyksiin on tekstit tehnyt Hanhiniemi, Lindholm kertoo.

 

Yö on totuttu näkemään loppuvuodesta joskus isommilla, joskus vähän pienemmillä konserttikiertueilla.

– Areenoita kokeillaan ehkä 2016. Silloin Yö on 35-vuotias. Aikakauden pitää taloudellisesti olla muutenkin toisenlainen, kun lähdetään isoille areenoille.

Ensi syksynä yhtyeeltä on luvassa myös uutta musiikkia. Albumin on määrä ilmestyä syyskuussa.

– Keväällä me sitä teemme, ja juhannuksena sen pitäisi olla valmis. Syyskuussa sen on sitten määrä olla myynnissä. Hyvä jos saisimme jo keväällä semmoisen kappaleen ulos, joka alkaisi soida radiossa.

 

Vajaan vuoden kuluttua ilmestyvältä levyltä löytyy ainakin Olli Lindholmin ja Markku Petanderin sävellyksiä. Talkoisiin on pyydetty myös Yön luottosäveltäjää ja sanoittajaa Juha Tapiota.

– Tapiolta on pyydetty yhtä kappaletta. Jos hänelle käy, niin meille käy. Hänen kappaleensa ovat olleet varsin hienoja, Lindholm valottaa.

Yön uusi tuleminen käynnistyi vauhdilla, kun yhtyeelle lukuisia kappaleita tehnyt, yhtyeen entinen jäsen Jussi Hakulinen teki vuonna 2003 kappaleen Rakkaus on lumivalkoinen.

– Ei Lumivalkoisen kokoista klassikkoa voi tehdä. Se tulee, jos on tullakseen. Hyvän säväyksenhän semmoinen klassikko tekisi uudellakin levyllä.

Yön jokaiselta levyltä on tämän jälkeen löytynyt hittejä, joita yleisö haluaa keikoilla kuunnella.

– Täytyy muistaa, että hitillä ja klassikolla on valtava ero.

Jussi Hakulista tuskin tulevalla levyllä kuullaan. Pari vuotta sitten hän taas kerran kieltäytyi tekemästä Yölle musiikkia.

– Ei Jussia ole tiputettu, eikä Jussikaan ole varmaan itseään tiputtanut meidän biisintekijöistämme pois. Toivotaan, että hän alkaisi taas niitä biisejään rustata. Se on kiistaton tosiasia, ne ovat niitä parhaita Yö-lauluja, jotka juuri hän on tehnyt.

 

Juttu on julkaistu 14.11.2013 Savon Sanomissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut