Valtiosalaisuuksia Venäjälle vuotanut virolaisupseeri sai yli 15 vuoden tuomion –  Deniss Metsavas opiskeli Suomessa vuosina 2003–05 ennen vakoilun alkamista

Virolaisupseeri Deniss Metsavas. Lehtikuva / Tairo Lutter

STT

Virolainen oikeusistuin on tuominnut valtiosalaisuuksia Venäjälle vuotaneen upseerin ja hänen isänsä vankeustuomioihin maanpetoksesta. Suomessakin aikoinaan opiskellut Deniss Metsavas tuomittiin tunnustamisoikeudenkäynnissä 15 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen ja hänen isänsä Pjotr Volin kuuden vuoden vankeuteen.

Tuomion mukaan Metsavas ja Volin välittivät Venäjän sotilastiedustelulle GRU:lle valtiosalaisuuksia ja muita salaisiksi luokiteltuja tietoja. Metsavas vuoti tietoja Venäjälle yli kymmenen vuoden ajan ja Volin noin puolet tästä ajasta. Viron suojelupoliisin mukaan Metsavasille maksettiin vakoilusta korvausta vain alle 20  000 euroa koko ajalta.

Volinin rooli katsottiin muutenkin pienemmäksi, mutta hänen tuomiotaan pidensi syyllistyminen myös ammusten laittomaan käsittelyyn.

Oikeudenkäynti uutisoitiin isosti Suomessakin vajaat puoli vuotta sitten, sillä Metsavas opiskeli Suomessa Tykistökoulussa vuosina 2003–05 ennen vakoilun alkamista. Puolustusvoimien mukaan Metsavasilla ei ollut pääsyä arkaluontoiseen tietoon.

Metsavas, 38, ylennettiin Viron puolustusvoimissa majuriksi vuonna 2015. Ennen paljastumistaan hän työskenteli esikuntaupseerina Pääesikunnassa. Metsavas oli jo valmiiksi Virossa tunnettu, ja häntä oli pidetty malliesimerkkinä menestyneestä vironvenäläisestä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut