Oikeusministeri Häkkänen: Vanhuspalvelujen laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää jo nykyisin useiden rikosten tunnusmerkistöä

STT

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vaatii, että vanhuspalvelujen väärinkäytökset tulee sanktioida nykyistä voimakkaammin ja valvonnan on oltava tehokkaampaa. Häkkäsen mukaan rikoslaissa on laajasti kriminalisoitu erilaisia tekoja, joita voidaan soveltaa väärinkäytöksiin. Hän korostaa valvontaviranomaisten ja poliisin yhteistyön tärkeyttä.

Häkkänen kertoo tiedotteessaan, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pyysi viikko sitten häntä pohtimaan, miten kovemmat sanktiot saataisiin toteutumaan myös vanhustenhuollossa.

–  Vanhuspalvelujen laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää jo nykyisin useiden rikosten tunnusmerkistöä. Esimerkiksi heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö voi täyttyä eri toimenpiteissä. Jos esimerkiksi tavoittelee taloudellista hyötyä ilmoittamalla haamuhoitajia, voi tulla kyseeseen rikoslain mukainen petos, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Hänen mielestään myös esimerkiksi vanhuspalvelulain uudistuksessa lakiin voitaisiin lisätä uusi vanhuspalvelurikkomusta koskeva säännös.

Häkkänen kannattaa myös nykyistä kovempia taloudellisia sanktioita.

–  Mielestäni on syytä harkita, että tilanteissa, joissa hoivapalveluyritys syyllistyy vakavampiin lain rikkomisiin, sillä ei olisi oikeutta saada rahallista korvausta kyseisten palvelujen tuottamisesta kunnalta tai asiakkaalta.

Ministeri pitää myös harkitsemisen arvoisena, että valvontaviranomainen voisi kovissa lain rikkomistapauksissa määrätä liikevaihtoperusteisen sanktion väärinkäytöksiin syyllistyneelle yritykselle.

Hänen mielestään sosiaali- ja terveysministeriön on laadittava laaja vanhuspalvelujen korjausohjelma, jossa muun muassa lisätään hoitajien määrää, kiristetään sääntelyä kauttaaltaan, kuntapäättäjien vastuuta vanhuspalveluista vahvistetaan, valvontaa lisätään ja sanktioita kovennetaan.

Kaikkonen haluaa selvittää yhteisösakon mahdollisuutta

Keskusta haluaa selvityksen siitä, voidaanko väärin toimineille hoiva-alan yrityksille antaa muita sanktioita mahdollisten sopimussanktioiden lisäksi. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kysyy, voidaanko esimerkiksi pahoista hoivapalveluvelvoitteiden laiminlyönneistä asettaa esimerkiksi yhteisösakko ja tilapäinen kielto voitonjaolle.

Kaikkosen mielestä oikeusministeri Häkkäsen tulisi ryhtyä asiassa ripeästi toimiin ja selvityttää tarvittavat lakimuutokset.

–  Törkeästi toimineiden yritysten pitäisi kantaa vastuuta myös siitä, millaisen vahingon ne ovat aiheuttaneet hoiva-alan houkuttelevuudelle työpaikkana, Kaikkonen sanoi kannanotossaan.

Kaikkosen mukaan vaikuttaa siltä, että yritysten voittoja on kasvatettu suurella riskillä inhimillisen ja laadukkaan hoidon kustannuksella.

–  Tällaista ei pidä hyväksyä. Lisäksi joutuu kysymään, onko sama meininki päällä myös vammaispalveluissa.

Kaikkosen mielestä esille tulleiden laiminlyöntien selvitys tulisi aloittaa pikaisesti erityistarkastuksilla, joiden kustannukset tulisi sälyttää yhtiöiden itsensä vastuulle.

Juvonen ehdottaa valtakunnallista laadunvalvontaryhmää

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kannattaa Kaikkosen esitystä erityistarkastuksista ja sanktioiden koventamisesta.

–  Ehdotuksia pitää viedä pikaisesti eteenpäin. Sen sijaan, että hallitus leikkii mustaa pekkaa keskenään, tarvitaan selvyys siitä, mikä koko hallituksen kanta asiaan on, Lindtman peräänkuuluttaa tiedotteessaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen ehdottaa puolestaan, että Suomeen perustetaan vanhustenhoidon laatua valvova riippumaton auditointiryhmä, jonka tehtävänä olisi tehdä tarkastuksia hoivapaikoissa säännöllisesti ja jopa ennalta ilmoittamatta.

Juvonen kertoo jättäneensä asiasta myös toimenpidealoitteen ja kirjallisen kysymyksen.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut