Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Attendon toimitusjohtajan mukaan "asiakkaiden raskashoitoisuus yllätti" Alavudella –  Sosiaali- ja terveysministeri vaatii kuntapäättäjiä tarkistamaan hoivapalvelujen tilanteen, pääministeri patistaa yrityksiä toimimaan

Asukkaiden raskashoitoisuus pääsi yllättämään Attendon Alavudella, sanoo Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen STT:lle. Länsi-Suomen aluehallintovirasto keskeytti eilen päätöksellään vajaan kuukauden ajan toimineen hoivakoti Attendo Pelimannin toiminnan.

Karjalaisen mukaan hoivakotiin muutti nopeassa tahdissa noin 50 raskashoitoista asukasta.

–  Kun katsotaan peiliin, tilanne on siis se, että sinne muutti nopeassa tahdissa noin 50 asukasta neljästä eri hoitolaitoksesta. Ja he olivat raskashoitoisia, ikääntyneitä asukkaita. Tämä hoitoisuuden tarve yllätti meidät ja kun tähän yhdistetään rekrytointihaasteet, ajauduimme ongelmiin.

Pelimannissa on 45 tehostetun palveluasumisen eli ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevien paikkaa. Lisäksi palveluasumisen paikkoja on 20.

Karjalaisen mukaan Attendo Pelimannin hoitajamitoitus, 0,65 hoitajaa asukasta kohden, on ollut varsin korkea.

–  Toki en halua selitellä. Olihan meidän toimilupaan jo kohtalaisen korkea indeksivaatimus laitettu. (Pelimannin toimiluvan) 0,65 on todennäköisesti korkeimpia indeksivaatimuksiamme koko maassa. Se tavallaan kertoi osviittaa siitä, että meille tulee hyvin raskashoitoisia asiakkaita, Karjalainen sanoo STT:lle.

Länsi-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä perjantaina kertoneen Helsingin Sanomien mukaan Pelimannin henkilöstömitoitus ei ole vastannut sovittua koko toiminnan aikana. Attendon oman ilmoituksen mukaan henkilöstömitoitus vaihteli kuukauden aikana välillä 0,62–0,55.

Irtisanoutuneet työntekijät odottivat kevyempää työtä?

Kuukauden aikana yksiköstä irtisanoutui kymmenkunta työntekijää. Karjalaisen mukaan Attendo on nyt selvittänyt irtisanoutuneiden lähdön syitä.

–  Ainakin yksi vahva syy näyttäisi olevan se, että he ovat mielikuvaltaan halunneet tulla kevyemmän hoivan yksikköön. Sitten on paljastunut, että asukkaat ovat aika raskashoitoisia ja että heitä hoidetaan loppuun asti. Tämä työnkuva ei ole vastannut heidän odotuksiaan ja tästä syystä he ovat irtisanoutuneet, Karjalainen kertoo.

Aluehallintovirasto teki ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen torstaina. Tuolloin selvisi esimerkiksi, ettei työvuorossa ollut yhtään työntekijää, jonka lääkelupa olisi voimassa. Karjalaisen mukaan kyse oli siitä, että lähihoitajien lääkelupiin liittyvää byrokratiaa ei ollut ehditty hoitaa.

–  Kun lähihoitaja siirtyy yksiköstä toiseen, lääkelupa ei ole enää uudessa yksikössä voimassa, vaan pitää tehdä tietyt tentit. Niitä ei ole ehditty järjestää tammikuun aikana, mutta nyt olemme saaneet toimitettua 18 nimen listan. Se oli meiltä virhe, että tätä ei tehty napakan nopeasti, Karjalainen selittää.

Avi: Riittämätön henkilöstömäärä vaaransi asiakasturvallisuuden

Torstain tarkastus hoivakoti Pelimanniin tehtiin kuntayhtymän yhteydenoton perusteella, kertoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Saija Kujansuu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta STT:lle. Kuntayhtymä ehti käydä erilaisissa asioissa hoivakodissa kuukauden aikana kahdeksan kertaa, Kujansuu laskee.

–  Koko ajan on ollut selvää, että kyseessä on riittämätön henkilöstömäärä yksikössä ja se on pääsyy keskeyttämiselle, koska asiakasturvallisuus vaarantui merkittävästi sen myötä.

Kujansuun mukaan Alavuden yksikössä kiinnitettiin huomiota esimerkiksi siihen, että tehostetun palveluasumisen asukkaita oli enemmän kuin heille varattuja paikkoja.

Asukkaiden sijoituspäätökset on tehnyt Etelä-Pohjanmaalla toimiva Kuusiokuntien kuntayhtymä, jonka nykyiset jäsenkunnat ovat Alavus, Kuortane, Soini ja Ähtäri. Se on ulkoistanut terveyspalvelunsa Kuusiolinna Terveys Oy:lle, joka puolestaan on ostanut Pelimannin palvelut alihankintana Attendolta.

–  Missään tilanteessa ei voi sijoittaa enempää kuin paikkoja on. (Palvelujen järjestämisestä vastaava) kunta ei voi sijoittaa tietoisesti ylipaikoille ja yksikkö ei saa ottaa vastaan ylipaikoille. Jos yksikössä on tilaa, palveluntuottaja on velvollinen seuraamaan, että sen rahkeet riittävät palvelun tuottamiseen, Kujansuu painottaa.

Lyhyessä ajassa "verrattain monta" kuolemaa

Hoivakodissa oli kuollut kuukauden aikana kuusi asukasta. Kuolemat eivät ole keskeyttämispäätöksen syy, eikä vielä tiedetä, liittyykö kuolemiin mitään epäselvyyksiä tai laiminlyöntejä, Kujansuu korostaa.

–  Se herätti huomion, että lyhyessä ajassa on verrattain monta kuolemantapausta, hän kuitenkin sanoo.

Keskeyttämispäätöksen jälkeen kuntayhtymä otti Pelimannin hoivakodin toiminnan haltuunsa. Toiminta jatkuu kuntayhtymän järjestämänä eikä asukkaita siirretä pois yksiköstä.

–  Kuntayhtymä lisäsi yksikköön puuttunutta henkilökuntaa. Aluehallintoviraston käsityksen mukaan tilanne on nyt hoidettu asiakasnäkökulmasta hyvin, Kujansuu rahoittelee Pelimannin asukkaita ja heidän omaisiaan.

Avin keskeyttämispäätös on voimassa toistaiseksi. Seuraavaksi se lähettää selvityspyynnön Attendolle ja odottaa siihen selvitystä.

Pelimannin työvuorolistajärjestely yllätti tarkastajat

Helsingin Sanomien mukaan avin päätöksessä puututaan myös työvuorolistoihin. Henkilökunta ei Pelimannin yksiköissä saanut työvuorolistoja, joissa näkyisivät kaikki vuoroihin tulevat henkilöt. Omat vuoronsa työntekijät saivat puhelinsovellukseen. Toisten työvuoroja sai selville yksitellen hakemalla. Kujansuun mukaan järjestely on yllättävä.

–  Tällaiseen toimintamalliin en ole ainakaan itse aiemmin törmännyt, etteikö yksikössä olisi työvuorolistaa saatavilla niin, että siitä pystyy tarkastamaan, ketä meillä on nyt töissä, keitä oli eilen ja keitä huomenna tulee, hän muotoillee.

Kujansuun mukaan avin kanta on, että henkilökunnan olisi hyvä pystyä näkemään listoista, keitä on kulloinkin vuorossa. Julkisesti työvuorolistojen ei tarvitse olla nähtävillä, mutta henkilöstön tiedossa kyllä.

–  Kolmen viikon lista on yleensä ollut yksiköissä saatavilla ja aluehallintovirasto pitää sitä erinomaisena työkaluna yksikön arjessa.

Työpaikan seinälle printatut työvuorolistat ovat Attendon Karjalaisen mukaan mennyttä maailmaa.

–  Manuaalisen listan ongelma on, ettei se ole käytännössä koskaan ajan tasalla. Sijaisia pyörii aika paljon ja seinällä oleva työvuorolista vanhentuu nopeasti. Joka vuoroon pitäisi printata omansa. Me uskomme sähköiseen järjestelmään, mutta sitä pitää kehittää, Karjalainen sanoo.

Attendokin nostaisi yleistä hoitajamitoitusta

Viime vuosina hoivakoteihin tulevat ihmiset ovat tulleet tehostettuun palveluasumiseen aiempaa huonokuntoisempina ja enemmän hoitoa tarvitsevina. Karjalaisen mukaan samalla on kasvanut hoitajien tarve.

–  Kannatimme vielä muutama vuosi sitten sitä, että 0,5 riittää. 0,6 tai 0,7 on taso, johon mitoitus tulee asettumaan, säädettiin siitä lakia tai ei. Hyvä jos tulee lakiin, mutta sille tarvitaan rahoitus ja käytännössä pitää miettiä myös henkilökunnan saatavuutta.

Nykylaissa hoitajamitoitus on suositus. Viime viikkoina sitovan, lakiin kirjatun hoitajamitoituksen puolesta ovat puhuneet lähes kaikki eduskuntapuolueet.

Ministeri Mattila vaati kuntapäättäjiä toimiin

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) vaati lauantaina kuntapäättäjiä tarkistamaan omien hoivapalveluidensa tilanteen kaikkialla Suomessa.

–  Olen tyytyväinen, että tässä tapauksessa valvonta toimi, Mattila kommentoi Alavuden tapahtumia tiedotteessaan.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi lauantaina uusinta Attendon vanhusten hoivakotiin liittyvää jupakkaa. Pääministeri sanoi Twitterissä, että vanhusten hoivayritykset ovat aiheesta erityistarkkailussa. Hänen mielestään vanhusten laadukkaan hoidon pitää olla myös suurten yksityisten toimijoiden prioriteetti numero ykkönen.

Sipilä sanoi nyt olevan toimien aika yrityksissä. Hän viittasi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) yhdessä muun muassa alan suurten yritysten kanssa reilu viikko sitten laatimaan 25 kohdan listaan, jossa yritykset sitoutuivat muun muassa haamuhoitajailmiön lopettamiseen, kunnon ruokailuun ja lääketurvallisuuteen.

Kaupunginjohtaja: Kaupunki on vastuussa

Alavuden kaupunginjohtajan Pekka Ala-Mäenpään mukaan tilanne tuli yllätyksenä.

– Saimme tiloiltaan uuden hienon yksikön ja oletimme, että se tulee nostamaan meidän vanhustenhuoltomme palvelutasoa. Oli yllätys, että tämä ei lähtenyt sujumaan niin kuin pitää. Uskon, että asia saadaan nyt kuntoon, ja pakkohan se on saada, Ala-Mäenpää sanoi perjantai-iltana STT:lle.

– Kaupunkihan tässä asiassa taustalla on, vaikka tätä palvelua meillä hoitaa Kuusiolinna Terveys, joka sitten on ostanut vanhustenhuoltoa alihankintana tältä osin Attendolta. Siitä huolimatta kaupunki on vastuussa ja haluaa, että asiat pannaan mahdollisimman nopeasti kuntoon, Ala-Mäenpää jatkaa.

Kuusiolinna Terveys on Pihlajalinna-konserniin kuuluva yhtiö, jossa Pihlajalinna on pääomistajana ja neljä alueen kuntaa vähemmistöomistajina.