Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump ja Kim tapaavat kuun lopulla Vietnamin Hanoissa –  Trump uskoo, että Pohjois-Koreasta tulee vielä talousmahti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo, että hän tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin 27.–28. helmikuuta Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa.

Tapaamisen ajankohta ja sen sijoittuminen Vietnamiin oli julkistettu jo aiemmin tällä viikolla, mutta nyt selvisi myös tapaamiskaupunki.

Trump sanoi tviitissään odottavansa Kimin tapaamista ja rauhan edistämistä.

–  Pohjois-Koreasta tulee Kim Jong-unin johdolla suuri talousmahti. Hän voi yllättää jotkut, mutta hän ei yllätä minua, koska olen oppinut tuntemaan hänet ja tiedän täysin, kuinka pätevä hän on. Pohjois-Koreasta tulee toisenlainen raketti – taloudellinen! Trump tviittasi.

Vielä vuonna 2017 Trump haukkui Kimiä pieneksi rakettimieheksi Pohjois-Korean ydinaseohjelmaan viitaten.

Tuleva tapaaminen on Trumpin ja Kimin toinen. He tapasivat ensimmäisen kerran kesäkuussa Singaporessa, jolloin johtajat lupasivat ympäripyöreässä asiakirjassa työskennellä Korean niemimaan ydinaseriisunnan eteen. Sen jälkeen asiassa on tapahtunut hyvin vähän edistystä.

Yhdysvaltain erityislähettiläs Stephen Biegun kertoi lauantaina, että edessä on vielä paljon työtä ennen Trumpin ja Kimin tapaamista. Biegun neuvotteli tällä viikolla kolmen päivän ajan Pohjois-Koreassa ja tapasi lauantaina Etelä-Korean ulkoministerin Kang Kyung-whan.

–  Meillä on vielä kovaa työtä tehtävänä Pohjois-Korean kanssa ennen sitä. Olen luottavainen, että jos molemmat osapuolet pitävät kiinni sitoumuksistaan, voimme saada aikaan aitoa edistystä, Biegun kertoi Kangille.

Biegun kertoi myös aikovansa tavata pohjoiskorealaisen virkaveljensä vielä uudestaan ennen kuun lopun huipputapaamista.

Tapaamisen lähestyessä on spekuloitu muun muassa sillä, että Yhdysvallat lupaisi luopua joistakin Pohjois-Korean vastaisista pakotteista, jos maa ottaisi konkreettisia askelia ydinaseriisuntaa kohti.