Esperi Care sai Valviralta lisäaikaa selvitykseensä hoivakoti Ulrikan toiminnasta

Hoivakoti Ulrikan toiminta keskeytettiin Valviran päätöksellä tammikuun lopussa. LEHTIKUVA / PETRI HAKOSALO

STT

Hoivayhtiö Esperi Care on saanut Valviralta pyytämänsä lisäajan vastaukseensa hoivakoti Ulrikan toiminnasta. Taustalla on sosiaali- ja terveysalan lupaviraston Valviran antama päätös hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttämisestä.

Esperi Caren piti antaa selvityksensä tänään.

Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo kertoo, että yhtiölle on myönnetty lisäaikaa 20. helmikuuta asti. Tämä tarkoittaa Uusitalon mukaan, että arviointi Esperi Caren toiminnan jatkosta Ulrikassa siirtyy niin ikään.

Esperi Caren aluejohtaja Kimmo Karvonen kommentoi sähköpostitse, että yhtiö on viime aikoina keskittynyt asukkaiden hyvän hoivan turvaamiseen siirtymätilanteessa. Karvonen vahvistaa, että Valviran kanssa on sovittu selvityksen toimittamisesta helmikuun 20. päivänä.

–  Haluamme tehdä tämän selvityksen huolella ja yhteistyössä Kristiinankaupungin kanssa, Karvonen sanoo sähköpostissaan.

"Kaikkiin epäkohtiin on tultava muutos"

Lakimies Niina Rytilahti Valviralta kertoo STT:lle, että Esperi Carelta odotetaan vastausta, mitä yhtiö aikoo tehdä asiakasturvallisuuden eteen Ulrikassa ja muissa yhtiön toimintayksiköissä.

Rytilahden mukaan selvityksestä pitää käydä ilmi, miten esimerkiksi hoitajamitoituksen, lääkehoidon ja lääkelupien puutteet korjataan.

–  Yleensä, kun tällaisiin toimiin joudutaan ryhtymään, myös palveluntuottaja on halukas puuttumaan kompastuskiviin. Kaikkiin epäkohtiin on tultava muutos, Rytilahti kiteyttää.

Esperin pitää myös osoittaa Ulrikan toimintayksikön vastuuhenkilö ja kertoa, miten paljon hän osallistuu hoivapuolen ja toisaalta hallinnon hoitoon. Valvira saattaa pyytää selvityksen myös vastuuhenkilön koulutuksesta ja ammattitaidosta, jotta saadaan varmuus hänen pätevyydestään.

Hoitajat pukivat hygieniahaalareihin ja antoivat vääriä lääkkeitä

Aluehallintavirasto (avi) teki tammikuussa tarkastuskäynnin Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla sijaitsevaan hoivakoti Ulrikaan.

Avi oli saanut huolestuneita yhteydenottoja liittyen hoivakodin henkilöstön riittämättömyyteen. Avin tietojen mukaan toimintayksiköllä ei ole ollut vastuuhenkilöä vuoden alusta alkaen.

Avin tarkastuksessa kävi ilmi, että hoitokodissa on liian vähän henkilökuntaa ja etteivät hoitajat ole perillä vanhusten hoidon tarpeesta. Vanhuksia oli esimerkiksi puettu hygieniahaalareihin, joita ei pysty itse riisumaan. Hoitajat eivät olleet avin tarkastuskäynnillä tienneet, oliko haalareiden käyttöön lääkärin määräys.

Hoivakodissa oli ollut ongelmia myös lääkkeiden jakelussa ja lääkityksen seurannassa. Esimerkiksi yhdelle asiakkaalle oli annettu toisen asiakkaan lääkkeet.

Epäkohdat Ulrikan toiminnassa olivat Valviran mukaan niin vakavia, että toiminnan keskeytyspäätös tehtiin poikkeuksellisesti hoivakodin edustajia kuulematta. Toiminta siirrettiin Esperi Carelta kaupungin vastuulle. Vastuu säilyy kaupungilla, kunnes Valvira toisin päättää.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut