Harkimon joukkoihin loikkaava Maria Lohela ei hae jatkokautta eduskunnassa – auttaa sen sijaan Liike Nytin ehdokkaita

LKS 20190121 Sinisten kansanedustaja, entinen puhemies Maria Lohela, joka loikkasi Hjallis Harkimon Liike Nyt -ryhmän jäseneksi, tiedotustilaisuudessa 21. tammikuuta 2019. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Eduskunnan entinen puHarkimon joukkoihin loikkaava Maria Lohela ei hae jatkokautta eduskunnassa – aikoo sen sijaan auttaa Liike Nytin ehdokkaitahemies, sinisten kansanedustaja Maria Lohela loikkaa Harry "Hjallis" Harkimon perustaman Liike Nytin riveihin. Lohelan mukaan hänen kiinnostuksensa Liikettä kohtaan heräsi jo viime keväänä, kun siitä kerrottiin.

–  Ajattelin, että tässä ollaan jollakin tapaa oikealla asialla. Ei ole tarkoitus repiä Suomen nykyistä, demokraattista päätöksentekojärjestelmää hajalle, vaan tuoda siihen uusia muotoja, jotka jollakin tapaa paremmin vastaavat tähän aikaan, Lohela perusteli maanantaina STT:lle.

Lohela kritisoi samalla voimakkaasti hallituksen sote-uudistusta. Hänen mielestään keskeinen kysymys on, ovatko valinnanvapaus ja maakuntamalli menneet ihmisen edelle uudistuksessa.

–  Olen kallistunut siihen, että en halua tukea sen eteenpäin menemistä (eduskunnassa), oppositioon siirtyvä Lohela sanoi.

Eduskunnan mahdollisista sote-äänestyksistä on tulossa keväällä todella tiukkia, sillä puntit opposition ja hallituksen välillä näyttävät olevan lähes tasan.

Jos uudistusta vastaan äänestävät kaikki oppositioryhmät sekä hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski, olisi hallituksen enemmistö salissa enää niukka 100–99. Luvussa on huomioitu, että puhemies Paula Risikko (kok.) ei äänestä. Lähtökohtaisesti hallitusryhmillä on nyt 103 edustajan enemmistö.

Hallitukselle tärkeän sote- ja maakuntauudistuksen läpivientiin eduskunnassa ei ole enää liiaksi aikaa, sillä eduskuntavaalit pidetään huhtikuun puolivälissä. Uudistuksen käsittely valiokunnissa on saatava valmiiksi ennen kuin esitykset on mahdollista lähettää suureen saliin äänestyksiin.

Lohela haluaa jakaa osaamistaan

Liike Nytin eduskuntaryhmä kasvaa Lohelan loikkauksen myötä kahteen edustajaan. Kokoomuksesta viime huhtikuussa eronnut Harkimo on ollut tähän mennessä ryhmän ainoa kansanedustaja.

Maria Lohela ei aio olla itse ehdolla huhtikuun eduskuntavaaleissa tai toukokuun europarlamenttivaaleissa. Sen sijaan hän haluaa auttaa Liikkeen eduskuntavaaliehdokkaita kevään aikana.

–  Siellä on paljon niitä, jotka kansanedustajiksi pyrkivät. Haluan antaa heidän käyttöönsä sen, mitä osaan ja tiedän eduskunnasta ja eduskuntatyöstä, Lohela sanoo.

Vielä ei tiedetä, mitä eduskunnan keväällä jättävä Lohela aikoo itse tehdä kansanedustajuuden päätyttyä.

Lohela viestitti loikastaan maanantaina sinisten puheenjohtajalle Sampo Terholle, eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Simon Elolle sekä varapuheenjohtajistoon kuuluvalle Tiina Elovaaralle. Erityisesti Lohela kertoo vaihtaneensa viestejä Terhon kanssa.

–  En mitenkään voimakkaita reaktioita (ole saanut). Ei se koskaan tietenkään iloinen asia ole, mutta keskustelimme ihan avoimesti tästä asiasta ja kerroin myös perusteluni, Lohela kuvaili STT:lle.

Terhon mukaan Lohelan loikkaus ei sinänsä muuta vaaliasetelmia, koska tämä on jo aiemmin ilmoittanut vetäytyvänsä politiikasta.

–  Harmin paikka. Lohela on hautonut sote-päätöstään yksin, Terho kirjoitti Twitterissä.

Terho viittasi siihen, että Lohela kertoi päätöksensä yhdeksi keskeiseksi syyksi, ettei voi tukea sote-uudistusta.

Harkimo: 120 ehdokasta realismia

Lohelan loikkauksen ohella Liike Nyt esitteli maanantaina uusia eduskuntavaaliehdokkaita toimistollaan Helsingin keskustassa. Harkimon mukaan ehdokkaita on koossa nyt kaikkiaan 70–80, ja lisäehdokkaiden haastattelut ovat yhä käynnissä.

Harkimon haaveena olisi kaikkiaan 150 ehdokasta eduskuntavaaleissa, mutta hän katsoo, että 120 ehdokasta voisi olla nykytilanteessa realismia.

Liike Nyt on aiemmin kertonut, että sen ehdokkaat perustavat omia valitsijayhdistyksiään, joiden kautta nämä pyrkivät eduskuntaan. Valitsijayhdistyksen perustaakseen ehdokkaiden tulee kerätä sata kannattajakorttia. Valitsijayhdistykset tekevät keskenään vaaliliittoja, jolloin äänet lasketaan puolueilla käytössä olevan tavan mukaisesti d’Hondtin menetelmällä.

Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta ja EU-vaalit 26. toukokuuta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut