Väittelykisan finaalissa vastakkain Waltterin ja Minna Canthin koulujen joukkueet

Waltterin koulun voittoisa joukkue: Viivi Kauppinen (vas.), Lotta Kinnunen ja Sini Suhonen. Paula Pohjamo

Ansa Heinonen

Tämän voisi tehdä toistekin, moni nuori huokaisi ja hymyili, kun ensimmäinen Uutisviisaiden väittelykilpailu saatiin torstaina päätökseen Kuopiossa. Kilpailu osoitti, että pohjoissavolaiset nuoret hallitsevat väittelyn jalon taidon, ja sanallinen vääntö voi jopa tuoda hyvän fiiliksen.

Tiukassa, mutta asiallisessa finaaliväittelyssä voiton vei Waltterin koulun joukkue Varkaudesta. Toiseksi tuli Minna Canthin koulun joukkue Kuopiosta.

Finaalissa aiheena oli ilmastonmuutoksen torjunta väitteellä "Matkailua on rajoitettava lakien avulla, jotta ilmastonmuutos saadaan kuriin". Waltterin koulun joukkue argumentoi väitteen puolesta ja Minna Canthin koulun joukkue sitä vastaan.

Waltterin koulun joukkueessa väittelivät Sini Suhonen, Lotta Kinnunen ja Viivi Kauppinen.

He lähtivät puolustamaan matkailun rajoittamista myöntämällä, että matkailu on tärkeää ja joillekin jopa elinkeino, mutta ilmastonmuutoksen takia sitä on pakko rajoittaa.

Minna Canthin joukkueen Eevi Hokkanen, Jasmin Oksanen, Oosa Kaipiainen ja Saga Blomberg puolestaan perustelivat, että matkailu on vain pieni osa ilmastonmuutoksen torjuntaa, eikä matkailua pitäisi sen vuoksi lailla suitsia.

Varkaus löi pöytään tilastotietoja: maailmassa tehdään 1,9 miljardia matkaa vuodessa, ja se on liikaa ilmaston kannalta.

Minna Canthin joukkue puhui vapaaehtoisuuden ja valistuksen puolesta.

Ihan hyvä suoritus! saattoi varkautelaisten opettaja Juha Hytönen kehua omiaan, kun finaaliväittely saatiin maaliin.

– Tasaväkinen oli. Jännittää. Onneksi meille sattui kohtalaisen helpot aiheet, Viivi Karppinen huokasi.

– Meillä oli hyviä näkökantoja, Sini Suhonen arvioi.

Lotta Kinnusen mielestä väittely pysyi asiallisena.

– Erotettiin toisen joukkueen kannat ja pystyttiin reagoimaan niihin.

Hyvä maku jäi vastustajallekin.

– Tosi hyvät fiilikset, vaikka väittely oli uusi asia, Minna Canthin koulun joukkueessa väitellyt Saga Blomberg hymyili.

Joukkuekaveri Eevi Hokkasen mielestä haasteellisinta on se, kun joutuu väittelyssä puolustamaan jotakin kantaa, josta on itse eri mieltä.

Sama koettiin haasteeksi myös muissa joukkueissa.

Jaetulle kolmannelle tilalle tulivat Vesanto ja Vehmersalmi. Vesannon yhtenäiskoulua edustivat Pinja Hintikka, Lotta Oinonen ja Nelly Peltonen. Vehmersalmen koulun joukkueeseen kuuluivat Miro Kähkönen, Toivo Väätäinen, Edward Worster ja Ville Happonen.

Ennen finaalia Waltterin koulun joukkue väitteli Vesannon yhtenäiskoulun kanssa aiheesta "Vanhempien on tarpeellista rajoittaa yläkoululaisten ruutuaikaa". Vesanto puhui väitettä vastaan ja Varkaus puolusti sitä.

Vehmersalmen koulun joukkue otti yhteen Minna Canthin koulun kanssa aiheesta "Kello kahdeksan on hyvä aloitusaika koulupäivälle". Minna Canthin joukkue puolusti väitettä ja Vehmersalmen joukkue vastusti.

– Aihe ei ollut liian vaikea, Vehmersalmen Miro Kähkönen kommentoi.

– Kyllä mukaan voisi tulla uudestaankin, joukkuekaveri Toivo Väätäinen lisäsi.

Oikaisu: Viivi Kauppisen nimi korjattu jutusta ja kuvatekstistä.

Uutisviisaat

Neljä joukkuetta

Väittelykilpailuun heittäytyi neljä joukkuetta pohjoissavolaisilta yläkouluista.

Perinteisen Uutisviisaat-tietokilpailun tilalla kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa väittelykilpailua.

Kilpailun tuomareina toimivat opettajat Pirjo Hautakorpi (Vehmersalmi), Juha Hytönen (Varkaus) ja Anna-Maija Saikku (Vesanto) sekä Savon Sanomien nuorten toimituksen jäsen Taru Puustjärvi.

Opettajat eivät tuomaroineet oman koulunsa joukkuetta.

Väittelykilpailun puheenjohtajana alkuerissä ja finaalissa toimi Kuopion lyseon lukion abiturientti Henri Toivanen.

Väittelykilpailu käytiin torstaina Savon Sanomien tiloissa ja sen järjesti Pohjois-Savon Sanomalehti opetuksessa -työryhmä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.