Yhdysvaltojen tiedustelujohtaja pitää epätodennäköisenä, että Pohjois-Korea luopuisi ydinaseistaan – Tiedustelujohtajan ja Trumpin näkemykset eroavat rajusti toisistaan

Donald Trump on ajautunut nyt eri linjoille kansallisen tiedustelun johtajan kanssa. Brendan Smialowski

STT

Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Daniel Coats ja presidentti Donald Trump näyttävät olevan hyvin eri linjoilla Pohjois-Koreasta. Coatsin mukaan on epätodennäköistä, että Pohjois-Korea luopuisi ydinaseistaan, sillä Pohjois-Korean johtaja näkee ne erittäin tärkeänä hallintonsa selviytymiselle.

Coats kertoi käsityksistään senaatille tiedotteessa, jossa käsiteltiin maailmanlaajuisia uhkia. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

–  Me pysymme arviossa, että Pohjois-Korea tuskin luopuu kaikista ydinaseistaan ja tuotantokapasiteetistaan, vaikkakin se pyrkii neuvottelemaan osittaisen ydinaseriisunnan askeleista saavuttaakseen tärkeitä myönnytyksiä Yhdysvalloilta ja kansainvälisesti, tiedustelujohtaja linjasi.

Trump on aiemmin torjunut väitteet siitä, että Pohjois-Korea olisi jopa lisännyt ydinaseidensa tuotantoa sen pysäyttämisen sijaan.

– Media ei anna meille kunniaa siitä valtavasta edistyksestä, jota olemme tehneet Pohjois-Korean kanssa, Trump kirjoitti tviitissä viime viikolla.

Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin on suunniteltu tapaavan helmikuun lopussa.

Daniel Coatsin mukaan ydinaseet ovat tärkeitä Pohjois-Korean hallinnolle sen selviytymisen takia. Win Mcnamee

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on vakuuttanut, että diplomaattisena tavoitteena on Pohjois-Korean täysi ydinaseriisunta.

Coatsin mukaan Yhdysvaltojen tiedustelu pysyy myös käsityksessä, että Iran ei tällä hetkellä ota isoja askeleita ydinaseidensa kehittämiseksi. Hän huomauttaa, että Iranin toimet ovat olleet hyvin rajoitettuja vuoden 2015 ydinsopimuksen solmimisen jälkeen.

Trump ilmoitti viime keväänä Yhdysvaltojen irtautuvan Iranin ydinsopimuksesta. Trumpin hallinto on lisäksi uhannut asettaa pakotteita kaikille, joilla on liiketoimintaa Iranin kanssa.

Ulkoministeri Pompeo ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton ovat kuvailleet Irania maailman suurimmaksi terroriuhaksi. Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisö ei puolla tätä näkemystä. Sen mukaan Irania suurempia uhkia ovat muun muassa äärijärjestö Isis ja al-Qaida.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut