Ministeri Saarikko: Hoiva-alan toimijat kokoukseen Esperi-tapauksen tiimoilta

Valvira selvittää Esperi-ketjun toimintaa kymmenillä paikkakunnilla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo kutsuneensa perjantaiksi hoiva-alan toimijoita työkokoukseen keskustelemaan vanhustenhoidosta.

Kutsuttujen listalla on edustajia alan järjestöistä, yrityksistä, työntekijäpuolelta, kunnista, valvontaviranomaisista ja ministeriöstä, Saarikko kertoo Facebookissa. Kokouksessa on Saarikon mukaan tarkoitus keskittyä asumispalveluihin ja miettiä yhdessä, mitä kukin voisi tehdä paremmin.

–  Mitkä ovat työntekijöiden ja työnantajien yhteiset, edes pienimmät yhteiset nimittäjät, joihin sitoudumme? Miten kuuluu vanhuksen tai hänen omaisensa ääni? Saarikko kirjoittaa.

Valvira määräsi viime loppuviikolla yksityisen Esperi Care -ketjun Ulrika-hoitokodin toiminnan keskeytettäväksi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Taustalla ovat hoivakodissa ilmenneet useat vaaratilanteet.

Valviran mukaan yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä Ulrika-hoitokodissa hoitovirheen takia. Valviran mukaan suurin ongelma Ulrikassa on ollut hoitohenkilökunnan liian vähäinen määrä ja vastuuhenkilön puuttuminen. Valvira selvittää Esperi-ketjun toimintaa kymmenillä muillakin paikkakunnilla.

Saarikko: Ahneella yritystoiminnalla ja vastuullisella voitontavoittelulla on eronsa

Saarikko kirjoittaa arvostavansa valvontaviranomaisen työtä ja toteaa, että Esperi Caren toiminta tutkitaan nyt perusteellisesti. Saarikko toteaa, että työvoimavaltaisilla aloilla yrityksen ansaintalogiikka ei voi perustua henkilöstön jatkuvaan alimitoitukseen.

–  Ymmärrän suomalaisten tuohtumuksen viikonlopun uutisista Kristiinankaupungista. Minuakin suututtaa. Ahneella yritystoiminnalla ja vastuullisella voitontavoittelulla on eronsa, Saarikko kirjoittaa.

Hän sanoo kantavansa huolta myös hoitotyöntekijöistä.

–  Huoleni kohdistuu vanhusten lisäksi henkilöstöön. Haamuhoitaja ei ole reilu työkaveri.

Marin: SDP harkitsee välikysymystä vanhustenhoidon tilanteesta

SDP harkitsee välikysymystä vanhustenhoidon tilanteesta, kertoo puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin Twitterissä.

Marinin mukaan viime päivien uutiset ovat järkyttäneet suomalaisia laajasti. Esperi Care on räikein esimerkki siitä, millaista inhimillistä kärsimystä huonolaatuinen hoito ja valvonnan epäonnistuminen voivat aiheuttaa, hän kirjoittaa.

Marinin mukaan välikysymyksen tarkoituksena on keskustella vanhustenhoidon tilasta myös laajemmin, sillä ongelmia tiedetään olevan myös muualla.

–  On vain jäävuoren huippu, mitä nyt on tullut ilmi tämän yksittäisen tapauksen myötä, hän sanoo STT:lle.

Välikysymyssuunnitelmasta on kerrottu myös muille oppositiopuolueille, ja seuraavaksi kartoitetaan mahdollisuutta opposition yhteiseen välikysymykseen, Marin sanoo.

–  Kyse on varmasti huolesta, joka jaetaan yli puoluerajojen.

Mukaan mahdolliseen yhteistyöhön on ilmoittautunut jo ainakin perussuomalaiset. Ryhmä on valmis yhteistyöhön välikysymyksessä ja kuulemaan SDP:n kysymyksen sisällön, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) tiedotteessa.

HS: Ilmarinen uhkaa luopua Esperi Caren omistuksista, ellei toimintaa paranneta

Työeläkeyhtiö Ilmarinen kertoo luopuvansa Esperi Caren omistuksista, ellei hoivayhtiö paranna toimintaansa, kertoo Helsingin Sanomat. Ilmarinen on HS:n mukaan pyytänyt yhtiöltä selvitystä, jonka perusteella ratkaisu aikanaan tehdään.

–  Jos korjaavia toimenpiteitä ei tehdä ja mitään ei tapahdu, niin sitten me mahdollisuuksien mukaan irrottaudumme sijoituksesta, sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoo HS:lle.

Ilmarinen omistaa Esperistä alle viisi prosenttia.

Valvira määräsi viime viikolla yksityisen Esperi Care -ketjun Ulrika-hoitokodin toiminnan keskeytettäväksi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Hoivakoti on siirtynyt kaupungin vastuulle. Taustalla ovat hoivakodissa ilmenneet useat vaaratilanteet.

Valviran mukaan yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä Ulrika-hoitokodissa hoitovirheen takia. Valviran mukaan suurin ongelma Ulrikassa on ollut hoitohenkilökunnan liian vähäinen määrä ja vastuuhenkilön puuttuminen.

Valvira selvittää Esperi-ketjun toimintaa kymmenillä muillakin paikkakunnilla.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut