Perussuomalaiset jäivät yksin oppositioon eduskunnan ilmastokeskustelussa – "Ihmiskunta on ottanut pikavipin"

Kansanedustajat Laura Huhtasaari ja Rami Lehto (ps.) eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Eduskunnassa nähtiin keskiviikkona poikkeuksellinen asetelma, kun ilmastonmuutoksen torjunnasta käydyssä ajankohtaiskeskustelussa vastakkain olivat perussuomalaiset ja kahdeksan muuta eduskuntapuoluetta.

Keskustelu heijasteli eduskuntapuolueiden joulun alla sopimia yhteisiä ilmastopoliittisia linjauksia, joista perussuomalaiset jättäytyivät ainoana puolueena pois.

Ajankohtaiskeskustelu ilmastonmuutoksesta käytiin vihreiden aloitteesta. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen muistutti esittelypuheenvuorossaan kansainvälisen ilmastopaneelin näkemyksestä, jonka mukaan maapallon keskilämpötilan nousu on pysäytettävä puoleentoista asteeseen.

Mikkosen mukaan Suomen nykyiset ilmastotoimet eivät riitä puolentoista asteen tavoitteen saavuttamiseen.

– On ajateltava isommin. Sen sijaan, että mietimme, miten edistää ilmastotoimia nykyisen talousraamin sisällä, meidän on käännettävä ajattelumme toisinpäin: ilmastopolitiikan tulee asettaa raamit taloudelle, Mikkonen sanoi.

Mikkonen peräänkuulutti ekologista verouudistusta, energiatalouden ja liikkumisen muuttamista päästöttömäksi, ruokailun ja asumisen muuttamista vähähiilisemmäksi sekä yleistä kulutuksen vähentämistä. Samalla tutkimus- ja kehittämistyöhön on panostettava uusien teknologisten ratkaisujen löytämiseksi.

Poikkipuolisia ääniä ajankohtaiskeskustelussa kuultiin lähinnä vain perussuomalaisista, joiden mielestä Suomi on jo tehnyt osuutensa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– Kun kuuntelee tätä muiden puolueiden ilmastoretoriikkaa, niin tässä on nyt menossa eräänlainen kilpailu, että kuka esittää kaikkein kunnianhimoisimpia vaatimuksia ilman, että kiinnostaa laskea, mitä se maksaa tavalliselle veronmaksajalle, omakotitaloasujalle, autoilijalle, Laura Huhtasaari (ps.) sanoi.

Sinisten Simon Elo painotti, että ilmastopolitiikassa on pidettävä huoli siitä, että maksajaksi eivät joudu vain haja-asutusalueilla tai pienissä kaupungeissa asuvat polttomoottoriautoa käyttävät suomalaiset.

– Vaikka ilmasto on tärkeä ja toimia pitää tehdä, pitää olla hyvin tarkka kuka hyötyy, kuka maksaa, kuka on voittaja, kuka häviäjä. Ilmastohysteriaa ei tarvita, vaan faktatietoihin perustuvaa politiikkaa, Elo sanoi.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki korosti, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehtävä verouudistus ei saa kuormittaa liikaa pieni- ja keskituloisia.

– Erilaiset ympäristöverot ovat monesti luonteeltaan tuloeroja kasvattavia, ja näiden vaikutukset tulee sitten huomioida muussa verotuksessa tai muussa yhteiskuntapolitiikassa, jotta ilmastonmuutoksen vastainen taistelu, johon lähes kaikki me olemme sitoutuneet, on samalla myös politiikkaa, joka on oikeudenmukaista.

Samassa yhteydessä keskusteltiin myös maailmanlaajuisesta lajien sukupuuttoaallosta Emma Karin (vihr.), Pertti Salolaisen (kok.), Hanna Sarkkisen (vas.) ja Tytti Tuppuraisen (sd.) aloitteesta.

Tuppurainen muistutti esittelypuheenvuorossaan siitä, että Maailman luonnonsäätiön mukaan seuratuista 4 000 eläinlajista yli puolet on hävinnyt vajaassa puolessa vuosisadassa. Selkärankaisista eläinlajeista häviää vuosittain kaksi prosenttia, ja muidenkin lajien kohdalla kehitys on kestämätön.

Tuppurainen viittasi myös kansainvälisen luontopaneelin IPBES:in arviointiraporttiin, jonka mukaan jopa yli 40 prosenttia luonnon monimuotoisuudesta on vaarassa hävitä vuoteen 2050 mennessä.

– Luonnon monimuotoisuuden häviäminen kaventaa väistämättä ihmiskunnan elinmahdollisuuksia. Esimerkki tästä on pölyttävien hyönteisten kantojen romahdus. Pölytystä edellyttävien ravintokasvien tuotanto uhkaa käydä ylivoimaiseksi. Mikään ihmisen teknologia ei korvaa työtä, jota hyönteiset tekevät, Tuppurainen varoitti.

Tuppurainen painotti, että monimuotoisuuden pelastamiseksi tarvitaan toimia globaalisti ja lähellä.

– Lajien hävitessä paluuta ei enää ole. Kun jokin kasvi tai eläinlaji katoaa, ei sitä enää saada takaisin – ei millään keinolla, ei koskaan, Tuppurainen muistutti.

Eduskunnan ilmastokeskustelussa sanottua

"Ihmiskunta on ottanut pikavipin"

"Ihmiskunta on ottanut pikavipin rakentaessaan hyvinvointia fossiilitalouden varaan ja käyttäessään luonnonvaroja piittaamatta huomisesta. Tuo pikavippi on köyhdyttänyt meidät kaikki, ja tuon lainan todellinen vuosikorko ja vaikutukset ovat meidän kaikkien nähtävissä." Touko Aalto (vihr.)"Meidän lapsemme eivät toivo meiltä perinnöksi 400 tv-kanavaa, eivät 4 000 gigan laajakaistaa, vaan vain neljä – he tahtovat vain neljä vuodenaikaa." Timo Harakka (sd.)"Kapitalismi nykymuodossaan ei ole yhteensopiva elinkelpoisen planeetan kanssa." Anna Kontula (vas.)"Ranskan mellakat, keltaliivit, osoittivat, että ilmastonmuutosta ei taklata, elleivät yhteiskunnassa kaikki koe asiaa prioriteetikseen. Pienituloinen, työssäkin käyvä ei kykene murehtimaan ilmastonmuutosta, kun kaikki energia menee seuraavasta viikosta ja kuukaudesta selviämiseen." Veera Ruoho (kok.)"Me emme saa heikentää meidän kilpailukykyämme ja siirtää meidän työpaikkojamme enemmän saastuttaviin maihin. Se on ekoteko, kun pidetään työpaikat Suomessa ja annetaan meidän teollisuudellemme mahdollisuus työllistää ja tehdä työtä." Rami Lehto (ps.)"Tämä on historiallinen keskustelu. Tulen olleeksi täällä 38 valtiopäivät, kun nämä päättyvät, ja koskaan aikaisemmin tämä eduskunta ei ole käynyt tällaista keskustelua. (...) Tämä eduskunta on nyt heräämässä vihdoinkin siihen, mihin me olemme ihmiskuntana matkalla, myöskin me suomalaiset." Pertti Salolainen (kok.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut