Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin hallitusumpisolmu aukesi, vasemmistopuolue ei estä Löfvenin valintaa

Ruotsissa yli neljä kuukautta jatkunut hallitusveivaus on johtamassa siihen, että hallituksessa istuvat samat puolueet – sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue – kuin ennen vaaleja. Mutta kuinka pitkään, se jäi keskiviikkona avoimeksi, kun vasemmistopuolue perui aikeensa vastustaa Stefan Löfvenin valintaa uudelleen pääministeriksi.

Vasemmistopuolueen puheenjohtajan Jonas Sjöstedtin mukaan keskusteluissa Löfvenin kanssa oli sovittu useista asioista, jotka oli myös kirjattu paperille.

– Mutta sitä (paperia) ette tule koskaan näkemään, Sjöstedt sanoi lehdistötilaisuudessa.

Löfven kiersi kysymykset salaisesta paperista. Hän vakuutti, ettei sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen sekä tukipuolueiksi lupautuneiden keskustapuolueen ja liberaalien sopimaan hallituslinjaukseen ollut koskettu. Sjöstedtin mukaan käytännössä tilanne on toinen.

– Lausuma, jonka mukaan vasemmistopuolueelle ei annettaisi vaikutusvaltaa Ruotsin politiikassa, on käytännössä tehty tyhjäksi, vasemmistopuolueen Sjöstedt sanoi.

Asiantuntijan mukaan Ruotsin puolueista viidenneksi suurin, vasemmistopuolue, on nyt ratkaisijan asemassa.

– Tämä oli taitavasti toimittu. Se vaa'ankieliasema, jonka pelättiin menevän ruotsidemokraateille, on nyt käytännössä Sjöstedtillä, arvioi Marja Lemne Södertörnin yliopistosta TT:lle.

 

 

Vasemmistopuolue aikoo pitää Löfvenin hallituksen lyhyessä lieassa. Sjöstedtin mukaan Löfven ei aio perua kaavailtuja vuokrasääntelyn vapauttamista ja työsuhteiden heikentämistä. Jos näitä koskevat esitykset tuodaan valtiopäiville, vasemmistopuolue aikoo esittää hallitukselle epäluottamuslausetta.

– Me asetamme rajat sille, mitä Stefan Löfven voi tehdä. Olemme vasemmisto-oppositio, Sjöstedt linjasi.

Hallituksen kaatamiseen vasemmistopuolue tarvitsee tukea puolueilta, jotka eivät voisi olla siitä ideologisesti kauempana: maltilliselta kokoomukselta, kristillisdemokraateilta ja ruotsidemokraateilta. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien johtajat eivät tällaista mahdollisuutta ainakaan torjuneet.

– Emme me aio pelastaa sellaista hallitusta, jonka ei olisi meistä pitänyt koskaan astua virkaan, vakuutti kokoomuksen Ulf Kristersson.

Liberaalien Jan Björklund sanoi hämmästyvänsä, jos näin kävisi. Hallituksen kaavailema politiikka kun on oikeistolaisempaa kuin mistä porvaripuolueet keskenään kykenivät sopimaan, hän muistutti.

Opposition yhteishenki voi olla koetuksella. Sjöstedtin mukaan vasemmistopuolue taipui päästämään Löfvenin pääministeriksi, koska porvaripuolueisiin ei voi luottaa ja todennäköisin vaihtoehto olisi ollut kokoomuksen johtama "siniruskea" hallitus ruotsidemokraattien tuella.

Löfvenin pääministeriehdokkuudesta äänestetään perjantaina.