Oulu pohti, miten siirtyä eteenpäin seksuaalirikosepäilyjen jälkeen – "Ihan puskista nämä uutiset tulivat"

LKS 20190113 Poliisi partioi Oulussa 13. tammikuuta 2019. Poliisi kertoi perjantaina, että Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä. Epäiltyjen rikosten uhreina on alle 15-vuotiaita tyttöjä. Poliisi sanoi ottaneensa kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään rikoksista. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

STT

Oululaisen kauppakeskus Valkean eteen oli sytytetty joukko kynttilöitä, mutta muuten ostoskeskuksessa oli sunnuntaina verkkainen tunnelma. Esimerkiksi lauantaina paikalla olleita poliiseja ei näkynyt.

Kaupunkilaisten viikonloppu alkoi ikävästi, kun poliisi kertoi perjantaina, että Oulussa tutkitaan neljää uutta seksuaalirikosepäilyä. Niiden uhreina on alle 15-vuotiaita tyttöjä. Poliisi sanoi ottaneensa kiinni kolme rikoksista epäiltyä ulkomaalaistaustaista miestä. Oulussa oli hiljattain tullut julki viisi muuta epäiltyä seksuaalirikoskokonaisuutta.

Vaikka uudet rikosepäilyt järkyttivät oululaisia, moni painotti, että he kokevat kotikaupunkinsa turvalliseksi. Oululaiset toivovat tekoja, joilla vastaavat rikokset voitaisiin jatkossa ehkäistä.

Tiina Jäntti ja Keijo Fyrsten kauppakeskus Valkeassa Oulussa. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Oululaiset Keijo Fyrstén ja Tiina Jäntti toivovat, että seksuaalirikoksista annettaisiin huomattavasti kovemmat rangaistukset ja rikoksiin syyllistyneiden maasta poistamista helpotettaisiin.

– Asioita ei saa hyssytellä, he sanoivat.

Fyrstén ei osaa arvioida, onko Oulu sen turvattomampi kuin mikään muukaan kaupunki.

– Nämä tapahtumat ovat minulle samalla tapaa kuulopuheita kuin helsinkiläiselle.

Jäntti sanoo naisena pohtineensa turvallisuuttaan.

– Kyllä sitä vähän enemmän on varuillaan. Toisaalta myös suomalaiset miehet voivat humalassa lähestyä huonosti, joten ei tämä ole vain yhden ryhmän ongelma.

Heli Heiska ja hänen poikansa Niko Heiska. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

16-vuotias Niko Heiska on yllättynyt rikosten isosta määrästä. Omassa kaveriporukassa asiasta ei ole hirveästi keskusteltu.

– Ihan puskista nämä uutiset ovat tulleet.

 

 

Oulun kirkoissa rukoiltiin sunnuntaina niiden puolesta, joita tapahtumat ovat järkyttäneet. Seurakunta tarjosi myös keskustelutukea.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi STT:lle lauantaina, että Oulu käy läpi lasten ja nuorten sosiaalipalvelut ja pohtii, onko uusille palveluille tarvetta. Laajalan mukaan valtio on luvannut rahoitusta uuteen toimintaan.

Raija Waris. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Oulussa 50 vuotta asunut Raija Waris pitää uutisia hirveinä. Hän toivoo, että vanhemmat valvoisivat tarkasti lastensa menemisiä.

– En osaa sanoa, miksi näitä tapauksia on tullut täällä ilmi. Koen silti, että Oulu on turvallinen. Vuonna 2015 aluksi pelotti, kun tuli paljon turvapaikanhakijoita, mutta nyt olen tottunut asiaan.

Ravintola Troija Kebabin yrittäjä Nadir Özdemir. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Turkkilainen yrittäjä Nadir Özdemir on asunut Oulussa vuosia. Hän ei ole kohdannut rasistista kohtelua, vaikka ulkomaalaistaustaisista on kirjoitettu internetissä ikävästi.

– Ihmiset tuntevat minut, ja minulla on vakioasiakkaita, joiden kanssa kaikki sujuu normaalisti. Jotain ilmapiirin kiristymistä olen kuitenkin huomannut. Sosiaalisesta mediasta saa lukea aika rajua tekstiä.

Hän sanoo, että uutiset seksuaalirikosepäilyistä tuntuvat hänestä erittäin pahalta.

– Kuka tahansa normaali ihminen järkyttyy tällaisista uutisista. Näin olisi myös Turkissa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut