Guardian: Kuuban mystisten "äänihyökkäysten" syypää saattaa olla sirittävä sirkka

STT

Amerikkalaisdiplomaatteja Kuubassa kiusanneet äänet saattavat olla erään sirkkalajin siritystä, kertoo brittilehti Guardian.

Yhdysvallat on syyttänyt Kuubaa salaperäisistä äänihyökkäyksistä, jotka ovat aiheuttaneet Kuubassa työskennelleille diplomaateille muun muassa kuulovaikeuksia, huimausta, uupumusta ja päänsärkyä.

Asiaa selvitelleet amerikkalaiset ja brittitutkijat ovat päätyneet sirkkateorian kannalle analysoituaan ääninauhaa, jonka amerikkalaiset ovat nauhoittaneet Kuubassa. He vertailivat nauhoitusta tietokantaan, johon oli koottu nauhoituksia hyönteisten äänistä.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on sirkka, jonka tieteellinen nimi on Anurogryllus celerinictus.

–  Nauhoitus on varmasti lajista, joka kuuluu samaan sirkkaryhmään, sanoi professori Fernando Montealegre-Zapata brittiyliopisto Lincolnista.

Sirkan siritys ja amerikkalaisten tekemä nauhoitus ovat hyvin samanlaisia, mutta ne eivät kuitenkaan täysin vastanneet toisiaan. Tämä voi selittyä erilaisilla nauhoitusolosuhteilla.

Etelä-Amerikassa kasvaneella Montealegre-Zapatalla on omaa kokemusta sirkkojen aiheuttamasta häiriöstä. Hän kertoo lehdelle pitäneensä niitä lapsena huoneessaan. Eräänä yönä hän heräsi läpitunkevaan, terävään ääneen. Syylliseksi paljastui naaraita kutsunut koirassirkka. Se sai huoneesta häädön, mutta Montealegre-Zapata kuuli vielä senkin jälkeen, kuinka koiras siritti naaraille.

–  En yhtään ihmettele, että kutsu häiritsee ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet hyönteisten ääniin.

Mikroaaltoasettakin epäilty

Yhdysvallat puolitti Havannan-lähetystönsä työntekijämäärän toissa vuonna diplomaattien terveysongelmien vuoksi. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat arvelleet, että sen Havannan-lähetystön henkilökuntaa vastaan on hyökätty salaa jonkinlaisella äänilaitteella, joka lähettää ääniaaltoja taajuuksilla, joita ihminen ei pysty kuulemaan.

Syyskuussa New York Times kertoi, että lähetystön työntekijöiden raportoimat oudot oireet saattoivat olla peräisin mikroaaltoaseesta. Muita aiemmin esitettyjä teorioita oireille ovat olleet myös tulehdukset ja ahdistuneisuus.

Häiriöitä aiheuttavan äänen alkuperän paljastuminen ei välttämättä tarkoita, että hyökkäyksiä ei tapahtunut, Guardian kirjoittaa. Se kuitenkin heittää epäilyksen siitä, ovatko äänet olleet syynä lähetystön henkilökunnan sairastumiselle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut