Pohjois-Norjassa alkoivat uudet helikopterietsinnät kadonneiden suomalaisten löytämiseksi

STT

Pohjois-Norjassa on aloitettu uudet helikopterietsinnät kateissa olevien suomalaismiesten ja ruotsalaisnaisen löytämiseksi. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan etsintöihin osallistuu kolme kopteria.

Uutistoimisto NTB kertoo sään olevan tänään merkittävästi parempi kuin aiempina päivinä. Silti ei ole selvää, voidaanko paikalle lähettää myös maastoetsijöitä.

Viranomaisten tietojen mukaan kadonneilla oli mukanaan laite, joka lähettää lumivyöryssä signaalia. Etsinnöissä heidät yritetään paikallistaa tämän signaalin avulla. Yhdestä kopterista arvioidaan alueen lumivyöryriskiä.

Poliisin edustaja sanoo, että kyse on edelleen pelastusoperaatiosta eikä toivosta ole luovuttu.

– Mutta on vähitellen alettava valmistautua siihen, että mahdollisuus löytää joku elossa hupenee, siteeraa NRK Tromssan alueen poliisin edustajaa.

Poliisi on luvannut järjestää iltapäivällä tiedotustilaisuuden etsinnöistä.

Kolme miestä ja nainen katosivat keskiviikkona iltapäivällä, kun he olivat matkalla Blåbärfjelletin 1 440 metrin korkeudella olevalle huipulle. Ryhmän viides jäsen, ruotsalaismies, hälytti apua, kun hän ei tavoittanut ystäviään kännykällään. Alueella tapahtui katoamisen aikoihin suuri lumivyöry.

Suomalaismiehet olivat Pohjois-Norjassa osallistuttuaan jääkiipeilykurssiin, kertoo kurssin oppaana toiminut Fredrik Aspö STT:lle.

Kurssin jälkeen miehet jäivät vielä Norjaan tekemään omatoimisia hiihtoretkiä.

Aspön mukaan miehet tiesivät retkeen liittyvistä vaaroista ja heillä oli mukana varusteita lumivyöryn varalta.

– Se on yleinen toimintatapa lumisilla tuntureilla talvisin, Aspö sanoo.

– He olivat tietoisia lajista ja siihen kuuluvista riskeistä ja toimintatavoista.

Svenska Ylen mukaan suomalaismiehet ovat kotoisin Pohjanmaalta. Hufvudstadsbladetin mukaan yksi kateissa olevista miehistä on suomalaisen Axxell-kansanopiston eräopaskurssin opiskelija ja yksi miehistä on aiemmin opiskellut kansanopistossa.

Norjassa järjestetyn jääkiipeilykurssin järjestämisestä vastasi Fredrik Aspön mukaan eräopaskurssin opiskelijayhdistys. Kurssi oli tarkoitettu paitsi vanhoille ja uusille opiskelijoille myös sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita eräopasopinnoista.

Jääkiipeilykurssilla oli 10 osanottajaa, joista suurin osa oli suomalaisia. Suurin osa heistä oli lähtenyt kotiin ennen nelikon katoamista.

Kateissa olevat miehet ovat Aspön tietojen mukaan 25–40-vuotiaita ja olivat osittain vanhastaan tuttuja. Osa tapasi ilmeisesti kurssilla, missä miehet tapasivat myös kanssaan kateisiin joutuneen ruotsalaisnaisen.

Kadonneita etsittiin eilen helikoptereiden avulla, mutta etsinnät jouduttiin keskeyttämään illalla. Tromssan alueen poliisi kertoi Twitterissä, että sekä ambulanssi- että sotilashelikopteri joutuivat kääntymään takaisin huonon sään takia.

– Yön aikana ei ole tapahtunut mitään, Tromssan poliisista kerrottiin aamulla.

Etsintöjä ei ole päästy tekemään maalla suuren lumivyöryriskin takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.