Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luottoluokitusyhtiö Fitch muutti Suomen näkymät myönteisiksi

Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings on muuttanut Suomen luokituksen näkymät myönteisiksi, kertoo Valtiokonttori. Fitch vahvistaa Suomen luottoluokituksen pysyvän toiseksi parhaassa luokassa AA+, mutta näkymät muutetaan aiemmasta vakaasta myönteiseen.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerichin mukaan näkymien parantuminen liittyy sekä globaaliin taloustilanteeseen että hallituksen toimiin.

– Suomi on viimein päässyt globaalin talouden kyytiin ja se puoliautomaattisesti parantaa julkisen talouden näkymiä. Se on auttanut pysäyttämään velkasuhteen nousun ja kääntämään sen pieneen laskuunkin, mutta onhan siellä taustalla hallituksen toimetkin, von Gerich arvioi STT:lle.

Fitch laski Suomen luottoluokitusta parhaasta AAA-luokasta toiseksi parhaaseen luokkaan AA+ vuonna 2016. Tuolloin näkymät muutettiin negatiivisista vakaiksi.

Tiedotteessaan Fitch perustelee päätöstä Suomen julkisen velan tilanteen paranemisella. Yhtiö ennakoi Suomen valtionvelan osuuden bruttokansantuotteesta laskevan 59,6 prosenttiin tänä vuonna ja 53,4 prosenttiin vuoteen 2027 mennessä.

 

 

Valtionvelan osuus on edelleen suurempi kuin AA- ja AAA-luokitukset saaneiden maiden mediaanit, jotka ovat 39,2 ja 44,8 prosenttia.

Myös Suomen talouskasvun näkymät ovat Fitchin mukaan parantuneet keskipitkällä aikavälillä. Fitch myös pitää työmarkkinoiden kilpailukykysopimusta onnistuneena julkisten menojen leikkaamisessa.

Suurin epävarmuustekijä Fitchin mukaan ovat vuoden 2019 eduskuntavaalit. Uuden hallituksen kokoonpanoa ja siitä seuraavaa finanssipolitiikkaa on vielä tässä vaiheessa vaikea ennakoida.

– Siellä on vaihtoehtoja, joissa finanssipolitiikkaa viedään kevyempään suuntaan, mutta Fitchin perusoletus on, että seuraava hallitus jatkaa tämän hallituksen uralla. Jos halutaan se kolme A:ta takaisin, niin velkasuhdetta pitää saada vielä alaspäin, von Gerich sanoo.

Jos seuraavan hallituksen linjaukset miellyttävät luottoluokittajia, Suomi voi pääanalyytikon mukaan päästä takaisin AAA-maiden kerhoon jo loppuvuodesta 2019.

Muista suurista luottoluokittajista Moody's säilytti Suomen luottoluokituksen toiseksi parhaassa Aa1-luokassa huhtikuussa ja S&P niin ikään toiseksi parhaassa luokassa AA+ maaliskuussa.