Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirstunvartija Orpo moitti populistisista lupauksista: "Tulevaisuutta ei voi rakentaa velkarahalla"

Tiukkasanaisen kirstunvartijan viitta oli taas vedetty valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) päälle, kun hän kritisoi opposition talouslinjauksia keskiviikkona. Kokoomusjohtajan mielestä "lupausten aavalla ulapalla" jokaiselle ollaan lupailemassa jotakin.

– Näyttää siltä, ettei yksikään puolue tässä salissa haluaisi rakentaa Suomea velkarahalla, mutta vaihtoehtobudjetit valitettavasti on rakennettu, tai ainakin monet niistä, höttöiselle pohjalle, Orpo syytti eduskunnassa.

Edessä on Orpon mukaan kiihtyvä velkaantuminen, korkeammat verot ja alhaisempi elintaso, mikäli tiukasta talouslinjasta ei pidetä kiinni.

– Suomen tulevaisuutta ei voi rakentaa velkarahalla.

– Tässä salissa pitää muistaa, että populismilla on lyhyet jäljet, Orpo sanoi.

Läksytykseen yhtyi myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hän antoi palaa erityisesti suurimmalle oppositiopuolueelle SDP:lle.

– Menot on arvioitu alakanttiin ja tulot vastaavasti viritetty äärimmilleen, jotta teillä (SDP:llä) olisi varaa kaikkiin lupauksiinne. Kuilu esitystenne ja todellisuuden välillä on syvä ja leveä."Suutarien ja räätälien puolue" Kannatusmittausten ykkösenä keikkuva SDP antoi rukkaset väitteille, että opposition talouslinjaukset vastaisivat heikosti Suomen haasteisiin ja työllisyyden kasvattamiseen.

– Toisin kuin ministeri Orpo antoi ymmärtää, tästä meidän vaihtoehdostamme ei rohkeutta puutu, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.).

Lindtman peräsi muun muassa perhevapaa- ja sosiaaliturvauudistusten aloittamista sekä oppivelvollisuuden laajentamista toiselle asteelle.

Puoluetoveri Timo Harakan (sd.) mukaan pieni- ja keskituloiset palkansaajat ja eläkeläiset hyötyisivät enemmän SDP:n kuin hallituksen budjetista.

– Huolehdimme keskiluokasta paremmin kuin kokoomus. Ja huolehdimme pienyrittäjistä paremmin, kaltaisistani, sillä SDP on perinteisesti suutarien ja räätälien puolue, Harakka veisteli.

Eduskuntavaalit pidetään viiden kuukauden päästä 14. huhtikuuta.