Keskustakonkarit jättävät eduskunnan, mutta huoli poikkeuksellisen valtatyhjiön syntymisestä on ennenaikaista

Sirkka-Liisa Anttila Mikkelin torilla vuonna 2013. Tuire Punkki

STT

Sirkka-Liisa Anttila, 74, liittyi lauantaina kokeneiden keskustapoliitikkojen joukkoon, joka jättää hyvästit eduskunnalle keväällä. Moni konkariedustaja on syksyn aikana kertonut, että ura eduskunnassa päättyy tähän kauteen. Tilastoista selviää, että toistaiseksi eduskunnan jättävien joukko ei ole ainakaan vielä poikkeuksellisen runsas.

Viime eduskuntavaaleissa valituista edustajista 29 on ilmoittanut, että ei ole huhtikuun vaaleissa ehdolla. Lisäksi 11 tuolloin valittua on siirtynyt kesken kauden Euroopan parlamenttiin tai muihin tehtäviin.

STT:n viidet edelliset vaalit kattavassa selvityksessä suurin kato kävi vuonna 2011, kun peräti 36 edellisissä vaaleissa läpi päässyttä edustajaa ei asettunut ehdolle. Lisäksi kuusi edustajaa oli tuolloin vaihtanut kesken kauden muihin tehtäviin.

Vertailun perusteella eduskunnan jättää poikkeuksellisen kokenut ryhmä. He ovat vaalipäivänä keskimäärin 62-vuotiaita, ja luopujista vain seitsemän poistuu eduskunnasta alle 60-vuotiaana.

Aiempien vaalien vertailussa luopujien korkein keski-ikä oli vuonna 2011, jolloin luopuneet olivat keskimäärin 58-vuotiaita. Esimerkiksi keväällä 1999 vaalit jätti väliin 22 edellisvaaleissa valittua istuvaa kansanedustajaa eikä kukaan heistä ollut täyttänyt 65:tä vuotta. Myös seuraavissa vaaleissa 2003 suurin osa vapaaehtoisesti eduskunnan jättäneistä ei ollut eläkeikäisiä ja vanhin heistä oli 65-vuotias.

 

 

Vertailun perusteella vaalimenestyksen voi nähdä mahdollisesti vaikuttaneen keskustan tämän vuosikymmenen luopujiin, mutta muuten luopujien määrät varsinkin suurilla puolueilla ovat pysyneet suhteellisen tasaisina.

– Varmasti gallupit vaikuttavat. Eivät ihmiset niin sanotusti tyhmiä ole. Gallupit ovat hirveän tärkeitä ilmapuntareita niin poliitikoille kuin mediallekin, keskustassa pitkään eri tehtävissä vaikuttanut Timo Laaninen sanoo.

Laaninen valittiin keskustan puoluesihteeriksi kesällä 2010, ja seuraavana keväänä keskusta kohtasi veret seisauttavan yli seitsemän prosenttiyksikön vaalitappion. Seitsemän keskustalaista edustajaa ei lähtenyt vaaleihin, ja kaksi entistä ministeriä siirtyi kesken kauden muihin tehtäviin.

 

 

Seuraavissa vaaleissa keskusta otti muhkean vaalivoiton ja pääministerivastuun. Vain kaksi keskustan vuonna 2011 valittua istuvaa kansanedustajaa ei osallistunut vaaleihin 2015. Lisäksi yksi edustaja oli siirtynyt kesken kauden muihin tehtäviin.

Laaninen lopetti puoluesihteerinä toissa vuonna.

– Keskustan osalta on nyt lähinnä kyse sukupolvenvaihdoksesta, joka väistämättä oli jossain vaiheessa tulossa. Lopettavissa on aika monta yli 60- tai 70-vuotiasta edustajaa, joiden osalta hiljakseltaan saatettiin jo edellisissä vaaleissa odottaa, jäävätkö pois.

Mielipidekyselyiden perusteella keskusta on matkalla selkeään vaalitappioon. Anttila on jo kymmenes viime vaaleissa valittu keskustaedustaja, joka on ilmoittanut, ettei osallistu kevään vaaleihin. Luopuneiden lisäksi kolme viime vaaleissa valittua keskustan edustajaa on kesken kauden siirtynyt muihin tehtäviin.

STT:n vertailussa vain SDP vuonna 2011 on ollut samanlaisessa tilanteessa, kun 11 vuonna 2007 valittua edustajaa istui kautensa loppuun, mutta ei lähtenyt vaaleihin. Tuolloin SDP sai alkuvuoden kyselyitä paremman tuloksen ja hilasi itsensä parin prosenttiyksikön vaalitappiosta huolimatta hallitukseen.

Tästä on kyse

STT:n vertailussa on katsottu vuoden 1995 eduskuntavaaleista alkaen valitut edustajat, jotka eivät ole osallistuneet seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Muihin tehtäviin siirtyneillä edustajilla tarkoitetaan kansanedustajia, jotka ovat kesken kauden siirtyneet muihin tehtäviin tai Euroopan parlamenttiin. Heidän tilalleen kesken kauden tulleita kansanedustajia ei ole huomioitu mahdollisina luopujina.

Aineiston pohjana ovat Tilastokeskuksen aineistot.

 

Eduskuntavaalit 1999

22 edellisissä vaaleissa valittua istuvaa kansanedustajaa ei ollut ehdolla.

12 edustajaa oli siirtynyt kesken kauden muihin tehtäviin.

1 edustaja oli kuollut.

 

Eduskuntavaalit 2003

29 edellisissä vaaleissa valittua istuvaa kansanedustajaa ei ollut ehdolla.

4 edustajaa oli siirtynyt kesken kauden muihin tehtäviin.

2 edustajaa oli kuollut ja 1 jättänyt eduskunnan terveydellisten syiden takia.

 

Eduskuntavaalit 2007

27 edellisissä vaaleissa valittua istuvaa kansanedustajaa ei ollut ehdolla.

9 edustajaa oli siirtynyt kesken kauden muihin tehtäviin.

 

Eduskuntavaalit 2011

36 edellisissä vaaleissa valittua istuvaa kansanedustajaa ei ollut ehdolla.

6 edustajaa oli siirtynyt kesken kauden muihin tehtäviin.

2 edustajaa oli kuollut ja 1 jättänyt eduskunnan terveydellisten syiden takia.

 

Eduskuntavaalit 2015

31 edellisissä vaaleissa valittua istuvaa kansanedustajaa ei ollut ehdolla.

9 edustajaa oli siirtynyt kesken kauden muihin tehtäviin.

 

Eduskuntavaalit 2019

Toistaiseksi 29 edellisissä vaaleissa valittua istuvaa kansanedustajaa ilmoittanut, ettei ole ehdolla.

11 edustajaa on siirtynyt kesken kauden muihin tehtäviin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.