Indonesia nosti varoitustasoa uuden tulivuorenpurkauksen ja tsunamin varalta

STT

Indonesian viikonloppuinen Anak Krakataun tulivuorenpurkaus ja sitä seurannut, vähintään 430 ihmistä surmannut tsunami toivat monien mieliin vuoden 1883, jolloin samalla paikalla tapahtui yksi kaikkien aikojen tuhoisimmista tulivuorenpurkauksista. Tuolloin Krakatoana tunnettu tulivuori räjähti katastrofaalisessa purkaussarjassa, joka johti 36 000 ihmisen kuolemaan. Siitä syntynyt ääni kuultiin 3 500 kilometrin päässä Australiassa asti.

Pelkoa lisäsi torstaina Indonesian päätös nostaa tulivuoren varoitustaso toiseksi korkeimmalle tasolle. Lentoliikenne on ohjattu kiertämään alue. Viranomaiset myös laajensivat tulivuoren ympärillä olevaa vyöhykettä, jolla liikkuminen on kiellettyä. Vyöhykkeen ulkorajaa siirrettiin kahdesta viiteen kilometriin tulivuoresta.

Anak Krakataun purkautumisen viikonloppuna aiheuttama tsunami surmasi tuoreimman laskennan mukaan vähintään 430 ihmistä. Loukkaantuneita on lähes 1 500 ja kadonneita yli 150. Kodeistaan on evakuoitu lähes 22 000 ihmistä.

Anak Krakatau saattaa jatkaa purkautumista, mutta erityisen tuhovoimainen se ei ole, sanoo suomalaistutkija.

– Purkauksen intensiteetti saattaa vielä nousta, mutta tämä tulivuori on nykyisessä kehitysvaiheessaan suhteellisen vaatimaton. Vulkaanisen toiminnan suoraan aiheuttama vaara on lähinnä siellä Krakataun alueella, Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Arto Luttinen sanoo.

Vaatimatonkin tulivuoritoiminta voi silti aiheuttaa suurta vahinkoa, hän huomauttaa.

– Tulivuorisaaret ovat haurasta tavaraa ja rinteiden romahtaminen on tavallinen geologinen tapahtuma, joka voi aiheuttaa isompia tai pienempiä tsunameja.

Anak Krakatauna tunnettu tulivuorisaari nousi merenpinnan yläpuolelle vuonna 1927 vuosikymmeniä sen jälkeen, kun Krakatoana tunnettu tulivuori räjähti ja romahti.

– Oikein suurissa purkauksissa magmakammio tyhjenee niin tehokkaasti, että vuori luhistuu maan alle syntyneeseen onteloon, Luttinen sanoo.

Anak Krakataun purkaukset 1900- ja 2000-luvuilla ovat olleet hillittyjä. Vuoden 1883 räjähdystä vastaava purkaus on erittäin epätodennäköinen.

– Käsitykseni on, että magmakammio on paljon pienempi kuin silloin 1800-luvulla ennen romahdusta. Magmakammion koko asettaa ylärajan sille, kuinka suuri purkaus voi ylipäätään tapahtua, Luttinen kertoo.

Anak Krakataun tuhovoimaa rajoittaa myös kemia.

– 1800-luvulla magman koostumus oli erilainen. Nykyinen koostumus ei suosi valtavan suuria purkauksia.

Purkausten ennustettavuus on kuitenkin tutkijan mukaan aina epävarmaa, sillä tulivuorten toiminnasta ei vielä kaikkea ymmärretä.

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut