Tulivuoren purkauksesta lähtenyt tsunami on vaatinut yli 220 henkeä Indonesian Jaavan ja Sumatran saarilla

Asukkaat tutkivat tsunamin aiheuttamia tuhoja Indonesian Carita Beachilla. Lehtikuva

STT

Tulivuori Anak Krakataun purkauksesta lähtenyt tsunami on tehnyt suurta tuhoa Indonesian Jaavan ja Sumatran saarilla. Viranomaisten mukaan kuolleita on ainakin 222 ja loukkaantuneita lähes 850. Uhriluvun pelätään nousevan, sillä monia ihmisiä oli sunnuntaina edelleen kateissa.

Tuhoisa aalto iski rannikolle puoli kymmenen aikaan lauantai-iltana. Tsunamin epäillään saaneen alkunsa merenalaista maanvyörystä, joka sai alkunsa tulivuoren purkauksesta. Uudenkuun aikainen epätavallisen voimakas nousuvesi voimisti aaltoa.

Indonesia sijaitsee mannerlaattojen törmäyskohdassa, alueella jota usein kutsutaan Tyynenmeren tulirenkaaksi, ja on yksi luonnonkatastrofeille herkimmistä maista. Maassa on toistuvasti kuolonuhreja vaativia maanjäristyksiä.

Ulkoministeriön mukaan yli 700 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Indonesiaan. Sunnuntai-iltaan mennessä tiedossa ei ollut, että kukaan suomalainen tai muukaan ulkomaalainen olisi uhrien joukossa.Kauhun hetket kesken poikabändin rantakeikan tallentuivat videolle Indonesian katastrofivirasto jakoi Twitterissä videon, jossa näkyi tulvivia katuja tsunamin jälkeen.

Televisiokuvissa näkyi aalto, joka puski mukanaan rusentuneita kattoja ja muuta ajelehtivaa tavaraa suositulta Carita beachilta Jaavan saaren länsirannikolta. Rannalla ollut Muhammad Bintang, 15, kertoi hyökyaallosta, joka iski yllättäen pimeässä.

– Saavuimme iltayhdeksän aikaan ja yhtäkkiä vesi tuli, kaikki pimeni ja sähköt menivät poikki. Täällä on kaaos, emmekä edelleen pääse tielle, hän kertoi AFP:lle.

– Kaikki rannalla olleet rakennukset tuhoutuivat, puut ja sähkötolpat romahtivat maahan. Kaikki, jotka ovat nyt turvassa, pakenivat metsään, kuvailee Carita beachilla ollut Asep Perangkat.

Viitisenkymmentä kilometriä etelämmässä Tanjung Lesung -rantalomakohteessa koettiin niin ikään kauhun hetkiä, jotka tallentuivat videolle.

Paikallisen poikabändin Seventeenin rantakeikalta kuvatulta videolta näkyy, kuinka suuri aalto tulee esiintymislavan takaa, rikkoo lavan ja hyökyy kohti yleisöä.

Videon latasi sosiaaliseen mediaan muun muassa Seventeenin laulaja Riefian Fajasyah, jonka mukaan yhtyeen basisti ja manageri kuolivat tsunamissa. Laulajan mukaan kolme muuta yhtyeen jäsentä tai avustajaa on kadoksissa, kuten myös hänen vaimonsa.

– Muut ovat onneksi turvassa, vaikka heilläkin on ruhjeita ja luunmurtumia. Rukoilkaa, että vaimoni Dylan, Andi, Herman ja Ujang löytyisivät, Fajasyah vetoaa.

Tulivuoren purkauksista lähtevät tsunamit ovat melko harvinaisia, kertoo kansainvälinen tsunamitietokeskus. Nyt iskeneestä tsunamista ei ehditty varoittaa, koska Anak Krakatau purkautui hyvin lähellä rannikkoa ja tsunamin aalto liikkuu nopeasti.Indonesiassa toistuvia järistyksiä Tsunamille alkusysäyksen antanut Anak Krakataun tulivuori on yksi Indonesian saariston yli sadasta aktiivisesta tulivuoresta. Se on purkautunut viime kuukausina useasti. Se syntyi 1920-luvulla kuuluisan, vuonna 1883 purkautuneen Krakataun tulivuoren paikalle.

Viimeksi syyskuussa Palun kaupunkiin Sulawesin saarelle iskeneessä tsunamissa kuoli yli 2 000 ihmistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut