Indonesian tsunamialue ei ole ulkomaalaisten suosiossa – "Ei ole tietoa, että siellä olisi suomalaisia"

Tsunami teki tuhoa Caritassa, Indonesiassa. Lehtikuva

STT

Indonesian Länsi-Jaavan ja Etelä-Sumatran rannikoille iskenyt tsunami ei todennäköisesti ole vaatinut suomalaisuhreja, kerrotaan Suomen Jakartan-suurlähetystöstä STT:lle.

– Meillä ei ole tietoa suomalaisuhreista tai siitä, että siellä olisi ollut suomalaisia. Varsinainen turistikohde tämä ei ole, ja nyt on vielä sadekausi, joten parasta turistiaikaa tämä ei ole, kertoo suurlähettilään sijainen, lähetystöneuvos Tapani Kivelä.

Lähetystö tai ulkoministeriö eivät Kivelän mukaan ole saaneet yhteydenottoja omaisiaan tai ystäviään etsiviltä suomalaisilta. Suomalaismatkailijoiden läsnäoloa ei voi kuitenkaan kokonaan sulkea pois.

– Se on epätodennäköistä, mutta ei tietysti mahdotonta, koska yksittäisten kansalaisten lomasuunnitelmia on mahdotonta tietää.

Tsunami on surmannut ainakin yli 160 ihmistä.

Kivelän mukaan Indonesian viranomaiset hoitavat todennäköisesti tsunamin jälkipyykin ilman kansainvälisen avun pyytämistä. Näin tehtiin taannoin syyskuussa Sulawesin saarelle iskeneen tsunamin kohdalla, ja tuolloin uhreja oli yli 2 000.

Kansainvälisiä avustusjärjestöjä määrättiin jopa poistumaan lokakuun alussa, uutisoi Guardian.

– Jo aikaisemmin Sulawesillä Indonesian viranomaiset halusivat itse hoitaa asian. Toistaiseksi näyttää siltä, ettei tämä ole yhtä iso kuin Sulawesin tsunami. Kuolonuhrien määrä on kasvamassa, mutta alue on rajallisempi.

Kivelän mukaan Indonesia kokonaisuutena on enimmäkseen toipunut Sulawesin tsunamin aiheuttamasta järkytyksestä, vaikka saarella jälleenrakennus vielä jatkuukin.

– Sulawesi ei ole vielä toipunut, mutta yleisesti Indonesiassa se ei ole enää mediassa esillä.

Kivelä korostaa, että Sulawesin tsunami ei ollut mittasuhteiltaan yhtä suuri kuin Acehin alueelle vuonna 2004 iskenyt voimakas tsunami, jonka aiheutti Sumatran länsipuolella tapahtunut Intian valtameren maanjäristys. Nyt nähty tsunami vaikuttaa vuorostaan pienemmältä kuin Sulawesin vastaava, Kivelä kertoo.

– Tälläkään kertaa se ei ollut varsinaisella turistialueella. Saarilla saattaa olla joitakin ulkomaalaisia, jotka asuvat täällä, mutta alue ei ole varsinaisesti kansainvälisen turismin kohteena. Siellä asuu toki ihmisiä, mutta lähinnä paikallisia. Jaavan saari on Indonesian tiheimmin asuttu.

Eniten tsunameista ja luonnonkatastrofeista kärsivät Kivelän mukaan kaikkein köyhimmät indonesialaiset.

– Rakennukset, jotka näissä yleensä tuhoutuvat, ovat köyhempien kansalaisten rakentamia, ja tämän takia ne eivät ole yhtä vahvasti rakennettuja kuin suurten asutuskeskusten rakennukset. Tämän takia tuhot ovat tietysti huomattavasti suuremmat.

Indonesiassa on tällä hetkellä yli 700 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, joille on lähetetty ulkoministeriön ilmoitus tsunamista tekstiviestitse. Ylivoimainen enemmistö kansainvälisestä turismista suuntautuu kuitenkin Balille, joka sijaitsee tsunamialueesta noin tuhat kilometriä itään.

– Kansainvälisen turismin kohteena Bali on aivan ylivoimainen, Kivelä kertoo.

Lähetystöneuvoksen mukaan Indonesian kansainvälinen turismi on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Ulkomaalaisia turisteja tulee maahan nykyisin 15–16 miljoonaa vuodessa. Määrät ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin esimerkiksi Thaimaassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut