Tsunamin aiheuttanut Anak Krakatau lisäsi luvun tulivuoriperheen synkkään historiaan

STT

Indonesiassa tuhoisan tsunamin purkautuessaan aiheuttanut Anak Krakatau -tulivuori on ollut erityisen aktiivinen kesäkuusta lähtien. Tulivuori on aika ajoin päästellyt tuhkaa sisuksistaan, ja lokakuussa sen läheisyydessä ollut veneseurue oli saada osuman siitä ryöppyävästä laavasta.

Anak Krakatau on yksi Indonesian lähes 130 aktiivisesta tulivuoresta. Sen nimi kääntyy suomeksi Krakataun lapseksi. Nimitys on peräisin siitä, että Anak Krakataun katsotaan nousseen noin 90 vuotta sitten vuonna 1883 purkautuneen Krakatau-tulivuoren kraatterista.

Tulivuori on alun perin kohonnut merestä, mutta sen ympärille on laavapurkausten myötä muodostunut vuosien mittaan pieni saari. Jaavan saaren rannikolta matkaa Anak Krakataulle on noin 40 kilometriä.

Australian Monash-yliopiston vulkanologian professori Ray Cas sanoo uutistoimisto AFP:lle, että lauantai-illan purkaus vaikutti olevan Anak Krakataulle tyypillinen verrattain pieni räjähdysmäinen purkaus. Se on kuitenkin voinut aiheuttaa merenpinnan alla maanvyörymän tai maanjäristyksen, joka todennäköisimmin on aiheuttanut tsunamin.

Krakatau-tulivuoriperhellä on takanaan synkkä historia. Purkautuessaan vuonna 1883 Krakatau syöksi ympäristöönsä valtavan tuhkapilven, joka pimensi alueen kahdeksi vuorokaudeksi. Purkausta seuranneissa tsunameissa kuoli yli 36 000 ihmistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut