Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA: Emme enää halua Assadin hallinnon kaatamista Syyriassa

Yhdysvallat ei enää pyri Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaatamiseen, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön Syyrian-asioista vastaava korkea diplomaatti James Jeffrey.

–  Haluamme nähdä (Syyriassa) hallinnon, joka on perustavanlaatuisella tavalla erilainen. Kyse ei ole hallituksen vaihdosta –  emme yritä päästä eroon Assadista, Jeffrey sanoi washingtonilaisen ajatushautomon tapaamisessa.

Jeffreyn mukaan Yhdysvallat ja muut länsimaat eivät aio avustaa maan jälleenrakennusta sisällissodan jäljiltä, ellei maan hallinto tee muutosta.

Arvion mukaan Syyria tulee tarvitsemaan 260–350 miljardia euroa maan kunnostamiseen lähes kahdeksan vuotta kestäneen sodan jälkeen.

–  Länsimaat eivät ole valmiita maksamaan, ellemme saa vakuuksia siitä, että hallitus on valmiina tekemään kompromisseja välttääkseen tulevien vuosien kauhut, Jeffrey sanoi.

Syyrian pitkän sodan on arveltu kulkevan hitaasti kohti loppuaan. YK:n pakolaisjärjestö arvioi, että noin 250  000 Syyrian pakolaista saattaa palata koteihinsa ensi vuonna.

Järjestön mukaan Syyriaan palaavat joutuvat kotimaassaan edelleen varsin vaikeisiin olosuhteisiin. Pulaa on muun muassa kouluista, terveydenhuollosta ja toimivasta viemäröinnistä.

Jeffrey muistutti, että Assad ei ole kuitenkaan vielä voittanut sotaa, sillä maassa arvioidaan olevan yhä noin 100  000 aseistettua taistelijaa, jotka vastustavat hallitusta. Tämän takia Assadin tulisi taipua kompromisseihin, diplomaatti arvioi.

Linjamuutoksesta merkkejä aiemminkin

Yhdysvaltain ulkopoliittisena tavoitteena Syyriassa Barack Obaman presidentinkaudella oli Assadin kampeaminen vallan kahvasta, mutta Donald Trumpin kaudella on jo aiemmin nähty merkkejä siitä, että tavoitteesta oltaisiin luovuttu.

Maaliskuussa 2017 ForeignPolicy raportoi omien lähteidensä pohjalta, että Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri Rex Tillerson oli sanonut yksityisessä keskustelussa YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin kanssa, että Assadin kohtalo voitaisiin jättää Venäjän käsiin.

Myöhemmin samana vuonna Trumpin hallinnon YK-lähettiläs Nikki Haley vahvisti toimittajille, ettei Assadin kaataminen enää ollut tavoite, johon Yhdysvallat keskittyisi.

Yhdysvallat on aiemmin pitänyt jälleenrakennukseen myönnettävän avustuksen ehtona sitä, että Iranin joukot lähtevät maasta. Iranin joukkojen läsnäoloa vastustaa myös Syyrian rajanaapuri Israel.