Katso kuvat ja lue tunnelmat Linnan juhlista

Jussi Murtasaari, STT

Itsenäisyyspäivää juhlistettiin perinteisin menoin Presidentinlinnassa. Savon Sanomat kokosi tähän juttuun tunnelmia ja kuvia juhlista.

Linnan juhlien teemana oli tänä vuonna ympäristö.

–  Ympäristö ja ilmasto ovat paljon suurempia asioita kuin yhden illan kannanottoja, presidentti Sauli Niinistö totesi toimittajille ennen juhlien alkua.

– Toivoisin, että ylipäätään tämä asiakokonaisuus tulee tätäkin kautta muistutettua. Siitä tässä ennemminkin on kysymys, Niinistö lisäsi.

Presidenttipari Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Lehtikuva/Jussi Nukari

Linnan juhlissa tuotiin esille lähisuhdeväkivallan yleisyys, kun vihreiden kansanedustaja Emma Kari, vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard pukeutuivat aiheesta kertoviin iltapukuihin.

Muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan Naisten Linjan Se kolmas -kampanjaan suunnittelemat iltapuvut pohjautuvat lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten tarinoihin. Se kolmas -nimi tulee siitä, että Suomessa joka kolmas nainen on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin harjoittamaa väkivaltaa.

Karin punainen puku suunniteltiin perheväkivaltaa kokeneen pienten lasten äidin tarinan pohjalta.

– Minusta puku on taistelijan, selviytyjän ja vahvan naisen puku, ja se kertoo nimenomaan tästä tarinan naisesta. Puku on yksinkertainen, mutta voimakas, Kari kuvailee.

Gebhardin mustakultainen iltapuku syntyi väkivaltaisessa parisuhteessa olleen, urallaan menestyneen naisen tarinasta.

– Tarinoissa moni häpeää kokemaansa väkivaltaa. Toivoisin, ettei kukaan nuori kasvaisi ympäristöön, jossa väkivallan uhrien täytyy syyttää itseään tai hävetä kokemaansa väkivaltaa.

Pekonen kantoi kultasävyistä pukua, joka kuvastaa teini-ikäisenä raiskatuksi tulleen naisen tarinaa. Gebhardin tavoin Pekonen huomautti, että tarinassa tuli esiin väkivallan uhrin kokema häpeä ja syyllisyyden tunne, vaikka uhri ei itse ole syyllinen tapahtumiin.

Puvut suunnitellut Pahkala sanoi, että lähisuhdeväkivalta ei suoranaisesti koskettanut tämän vuoden Linnan juhlien ympäristöteemaa. Hän kuitenkin uskoo, että moraaliin ja vallan väärinkäyttöön liittyviä teemoja otetaan esille tulevaisuudessa.

Pahkala huomautti nostaneensa Emma Karin kanssa ympäristöteemaa Linnassa esille jo vuonna 2016, kun Kari juhli meristä kerätyistä muovipulloista valmistetussa iltapuvussa.

Suomella olisi kaikki edellytykset olla ilmastoälykkään maatalouden ja ruoantuotannon edelläkävijä, pohti kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski.

Hänen mukaansa ilmastosta ja hiilinieluista keskustellessa tulisi puhua myös ruoantuotannosta ja sadonmuodostuksesta.

– Suomalainen maa- ja metsätalous ovat ilmastokysymyksissä osa ratkaisua, eivät osa ongelmaa, Koski sanoi.

Maanläheisyys oli läsnä Kosken juhla-asussa. Hän pukeutui Marita Huurinaisen suunnittelemaan pukuun, jonka nimi on Viljatar.

– Puvun kangas on Afrikasta, sillä kaupankäynti on tehokkain tapa vahvistaa elämisen edellytyksiä ja hyvinvointia myös muualla maailmassa, Koski kertoi. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Susanna Koski korosti asussaan maanläheisyyttä ja ruoantotannon tärkeyttä. Teemaa symboloi myö viljasta muotoiltu pääkoriste. Lehtikuva/Roni Rekomaa

Viljasta muotoiltu pääkoriste on Petra Kuntsin käsialaa.

Itsenäisyyspäivää Koski kertoi juhlivansa suurella kiitollisuudella ja kunnioituksella veteraaneja kohtaan.

– He ovat maksaneet kovan hinnan ja tuhannet ovat menettäneet henkensä sen puolesta, että me saamme elää itsenäisessä ja vapaassa Suomessa tänä päivänä.

Ilmastonmuutoksen vastaista taistelua tarvitaan, jotta voimme jättää jälkipolvillemme elinvoimaisen maapallon, pohti kansanedustaja Maria Guzenina (sd.). Hänen mukaansa on tärkeää, että ympäristötekoja nostetaan esiin juhlan teemassa, sillä vastuunkantoa tarvitaan.

– Tilanne voi pahimmassa tapauksessa äityä sellaiseksi, että siinä eivät sitten enää selitykset riitä, Guzenina sanoo.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on hänen mukaansa joka kerta sykähdyttävä tilaisuus.

 – Mielestäni on tärkeää, että Suomi muistaa historiansa, että me tiedämme, millaisten uhrausten kautta olemme nousseet yhdeksi maailman kärkimaaksi, Guzenina mietiskeli.

Näyttävän asunsa Guzenina oli valinnut Ril'sin mallistosta. Olkaimetonta mustaa iltapukua koristavat suuret kultakuviot, ja sitä on hieman tuunattu Linnan juhlia varten.

Guzenina kertoi myös kunnioittavansa suuresti illan isäntää, presidentti Sauli Niinistöä.

– Hän on hyvin vaikeassa kansainvälisessä tilanteessa nostanut Suomea esille diplomatian ja ratkaisujen etsimiseen ja löytämiseen kykenevänä maana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut